Tombol az influenzaszezon! Mutatjuk, mikor éri el a csúcsát a járvány

Tavaly ilyenkor a Coviddal küzdött az ország, idén, a változatosság kedvéért, az influenza kezdett futótűzként terjedni. Százszámra zárnak be az iskolák, de egyes munkahelyeken is olyan nagy a hiányzók száma, hogy komoly logisztikát igényel a termelés, a munkafolyamatok biztosítása.

Az akut légzőszervi megbetegedések száma, beleértve az influenzát is, ezen a héten lépi át a járványküszöb szintjét. S ez Szlovákia minden megyéjére érvényes. Erről számol be a Közegészségügyi Hivatal is, amiről sajtóhírt adtak ki.

Ez alapján a jelenlegi náthalázszezon még a karácsonyi ünnepek előtt járvánnyá nőtte ki magát. Csökkenés az ünnepek alatt várható, hiszen ekkor zárva lesznek az oktatási intézmények és sok munkahely is, az emberek többnyire családi körben tartózkodnak, vagy a hegyekben, a jó levegőn. Egyszerűen szólva, nem tud olyan szélsebesen terjedni a vírus.

A javulás azonban csak átmeneti lesz, január elején, ahogy a gyermekek ismét visszaülnek az iskolapadokba és teljes gőzzel beindulnak az üzemek, az influenzajárvány ismét felerősödik és második csúcspontját is eléri.

Vitaminok, szellőztetés és tisztaság

Aki eddig még nem kapta el a náthalázat, annak a hivatal továbbra is ajánlja a védőoltás felvételét.

A szervezet ellenálló-képességét érdemes magas C-vitamintartalmú gyümölcsökkel, zöldségekkel (savanyú káposztával), táplálékkiegészítőkkel fokozni. Szükség van A, D és B-vitaminra is.

Nagyon fontos, hogy még nagy hidegben is töltsünk legalább valamennyi időt a szabadban, a friss levegőn, természetesen az időjárási viszonyoknak megfelelő réteges öltözékben – sapkában, sálban, kesztyűben.

Hírdetés

A megelőzésben segít a sport, a minőségi alvás és az edzettség is.

A Közegészségügyi Hivatal azt ajánlja, a kollektívákban gyakran és röviden szellőztessünk. Az iskolák az órák közti  szünetekben tehetik meg ezt. Fontos a kézmosás és azoknak a felületeknek a rendszeres fertőtlenítése, amit gyakran megfogunk (pl. a kilincsek).

Találkozáskor korlátozzuk a kézfogást, az ölelést, a puszit, mosatlan kézzel ne nyúljunk a szemünkhöz. Náthásan, tüsszögve ne menjünk tömegbe!

Jól jön a reszpirátor

Az arc nagy részét eltakaró maszkot bátran hordjuk influenza idején is. Viseljük a tömegközlekedési eszközökön, boltokban, tömegrendezvényeken.  Egészségügyi és szociális intézményekben pedig egyenesen kötelező a használatuk!

Ha orvoshoz vagy patikába készülünk, mindig legyen nálunk reszpirátor vagy legalább szájmaszk.

Sokan felteszik olyan rendezvényeken is, ahol nagyobb a tömeg. Bevásárlóközpontokban is egyre gyakrabban látni, főleg idős embereket, akik szájmaszkban végzik a bevásárlást. Az immunhiányos betegségben szenvedők zöme is viseli.

Ágynyugalom és sok folyadék

Ha az influenza tüneteit – magas láz, izomfájdalom, levertség, rossz közérzet – észleljük magunkon, maradjunk otthon és feküdjünk. A magas lázat, a száraz köhögést csillapítsuk, igyunk sok folyadékot. Kiváló a mézes-citromos-gyömbéres tea, de jó szolgálatot tesznek a vitaminban gazdag zöldségek, gyümölcsök is.

Ha az állapotunk néhány napon belül nem javul, akkor keressük fel az orvost, lehet, hogy gyógyszeres kezelésre is szükség lesz.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »