Tomáš szerint Pellegrini még nem döntötte el, hogy indul-e az államfőválasztáson

Tomáš szerint Pellegrini még nem döntötte el, hogy indul-e az államfőválasztáson

Peter Pellegrini, a parlament elnöke és a Hlas-SD vezetője még nem döntötte el, indul-e az államfőválasztáson, jelentette ki Erik Tomáš (Hlas-SD) munkaügyi miniszter a Markíza televízió Testre szabva című vitaműsorában.

Tomáš szerint a párt nem tart attól, hogy Pellegrini államfővé választása esetén a Hlas összeolvadhat a Smer-SD-vel. „A választások megmutatták, hogy lényeges eltérések vannak a két párt között, és a két szociáldemokrata párt képes egymás mellett dolgozni” – szögezte le Tomáš.

Veronika Remišová, a Slovensko, Za ľudí, KÚ mozgalom parlamenti képviselője a műsorban még nem nyilatkozott arról, indul-e az európai parlamenti választáson. Arra a kérdésre, hogy támogatnák-e a Smer-SD műhelyéből származó, az azonos neműek gyermekvállalásának tilalmáról szóló törvénytervezetet, kijelentette, hogy soha nem működtek együtt a Smer-SD-vel vagy a Hlas-SD-vel, és semmilyen törvény kapcsán nem is terveznek ilyet.

Hírdetés

A Slovensko mozgalom vezetője, Igor Matovič viselkedésével kapcsolatban, és annak Ján Mažgút (Smer-SD) képviselő elleni incidensével összefüggésben kijelentette, hogy minden képviselő maga felel a cselekedeteiért. „Ez az ő stílusa, olyan politikát folytat, amilyent jónak lát” – vélekedett. Tomáš szerint viszont furcsa, hogy Matovič minden incidensnél jelen van.

Állítása szerint nem változtatnak az alkotmányban a nyugdíjrendszer „hárompilléres” jellegén. „Megvizsgáljuk az olyan paramétereket, mint például a második és harmadik pillér sikeressége” – mondta Tomáš. Szerint a 13. havi nyugdíjat idén az átlagnyugdíj mértékének megfelelő összegben folyósítják a nyugdíjasoknak, köztük a rokkantsági és özvegyi nyugdíjra jogosultaknak is. „A jelenlegi szülői bónuszból egy centet sem veszünk el, a szülői nyugdíjra szánt 315 millió eurós teljes összeget átcsoportosítjuk a 13. havi nyugdíjra szánt csomagba” – magyarázta a miniszter.

Remišová a műsorban több valótlan állításra hívta fel a figyelmet a 13. nyugdíj havi kifizetésével kapcsolatban. „Két nyugdíjas, aki két gyermeket nevelt fel, 936 eurót kap szülői pótlékként. Ezt a pénzt pedig elveszik tőlük” – állítja. Ugyanakkor hozzátette: a Hlas-SD már a választási kampány idején tudta, hogy nem lesz képes 640 euró értékű 13. havi nyugdíjat fizetni.

(NZS/Felvidék.ma/teraz.sk)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »