Tőlünk tanul Ausztria

Tőlünk tanul Ausztria

Egy újabb 2010 utáni magyar megoldás indul hódító útjára. Ausztria a munkaképes menedékkérők számára bevezetné a kötelező közmunkát. Első lépésnek ez persze nem rossz, de a sógoroknak még bőven van mit tanulni a magyar sikerreceptből.

A szabadságpárti osztrák miniszterek nem viccelnek. A 2017 őszén bevándorlásellenes programmal megválasztott bécsi kormány programjának megvalósításaként bevezetnék a munkaképes migránsok kötelező közmunkáját.

Voltak már korábban is hasonló kezdeményezések, ám azok rendre elbuktak a már állampolgársággal rendelkező migránsok szavazataira pályázó szocdem és zöld politikusokon. Az EP-választás előtt harsányan bejelentett tervezet a magyar közmunkát másolja, a 33 000 munkaképes migránsnak a javaslat szerint közterületeket kell takarítania, parkokat és zöldfelületeket kell ápolnia. A munkáért óránként másfél eurot kapnának.

A bécsi Kurier napilap számára készített közvélemény-kutatás szerint a válaszadók 72 százaléka támogatja a kezdeményezést, és örülne, ha az életerős fiatal férfiak nem csak vinnének a közösből, hanem a társadalom hasznos tagjaivá válnának.

Hírdetés

Az osztrák rendszer azonban még nem elég hatékony, a kimutatások szerint jelenleg csak 300 közmunkás dolgozik állami intézményeknél. A sógoroknál (és a németeknél) ugyanis még mindig viszonylag magas a minimális szociális juttatás, ami mellett nem igazán éri meg a migránsoknak dolgozni. Jelenleg ugyanis csak havi 110 és 250 euró között kereshetnek pluszba anélkül, hogy elveszítenék a minimális szociális juttatást.

Az osztrákoknak tehát még bőven van mit tanulni tőlünk! A 2010 utáni magyar közmunka modell sikeréhez ugyanis egy teljesen új szociálpolitika is kellett. A segély pont fele a közmunkával elérhető bérnek, míg a közmunkások bére a minimálbérnek a fele. A minimálbér folyamatos növekedésével az olló azóta csak szélesebbre nyílt, ezért egyre többen léptek át a közmunkából a munkaerőpiacra.

Amiről a balliberális “szakma” csak álmodott, az a polgári kormánynak sikerült: 2010-hez képest 31,5 százalékról 2018 végére 19,6 százalékra csökkent a szegénységnek és kirekesztődésnek kitett magyarok száma.

Miközben tehát nálunk lassan, de biztosan javul a helyzet, addig Ausztriában – magukhoz képest – romlik. Egy friss kutatás szerint ugyanis az osztrákok felének már hóvége előtt elfogy a pénze és minden negyedik osztrák megtakarítások nélkül él. Ki tudja, hátha a hasonló helyzet miatt a sógorok a közmunka mellett még több magyar megoldást is átvesznek majd!?

Kiszelly Zoltán politológus


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »