Tölgyessy Péter: Az ellenzékkel együtt bukhat Orbán

Hiába vannak meg formálisan a demokratikus intézmények, a hatalomváltás szinte lehetetlen – mondta Tölgyessy Péter politikai elemző. Szerinte Gyurcsány Ferenc és Vona Gábor része az Orbán-rendszer hatalmi felállásának, a Fidesz bukása pedig magával ránthatja az ellenzéket is.

Az Indexnek adott interjújában Tölgyessy Péter azt mondta, hogy a magyar társadalom az ismétlődő nekilendülések után valahogyan mindig visszatér a leválthatatlan főhatalom otthonosságához. „Negyedszázaddal 1989 után újra nyakunkon a leválthatatlan hatalmi szerkezet és a versenyképtelen, államközpontú gazdaság” – mondta.

A politikai elemző szerint a magyar vállalkozók jó része úgy gondolja: nem is igen létezik piaci versenyképesség, a cselezés többet ér. A siker titka inkább az adók elkerülése, az állam lenyúlása és a piaci partnerek kijátszása. A rendszerváltás nyugatos felzárkózási eszméje elbukott: mára kiderült, hogy az a kapu, amiről azt hittük, hogy még nyitva van, időközben bezáródott.

Úgy vélte, egy kormány működését nem a szövege alapján érdemes megítélni, hanem például a költségvetése alapján. A középet jól lehet támogatni, mondjuk a minőségi oktatással és a hatékony egészségüggyel. Az Orbán-rendszerben azonban a fő irány, hogy ezek a költségvetésben szorulnak vissza, jobban, mint a Bokros-csomag idején.

Orbán Viktor hatalomfelfogásával kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy a kormányfő szerint a baloldal pártjai a kommunizmus éveiből hozzák roppant média- és gazdasági hatalmukat, és bűnben fogant klientúrájuk átfogja az egész országot. Velük szemben kizárólag egy hasonló erő lehet eredményes. A Fidesz politikusai arra jutottak:

Hírdetés

ölni kell, különben ők ölnek meg minket, és köztes megoldás nincs.

Az ellenzékről szólva azt mondta Tölgyessy Péter: hogy ahhoz, hogy a Fidesz váltása, a polgári helyett plebejusnak mondott magatartása bejöjjön, ahhoz kellett a régi baloldal összeomlása is.  Nem annyira a Fidesz ügyessége volt ebben, hanem az, hogy már megint adósságcsapdába került az ország.

A bukást a politikai elemző szerint „a nemzetközi helyzet fokozódása” idézheti elő. „Talán nem tévedek nagyot, ha azt hiszem, amíg ennek a rendszernek van felhajtóereje, van népi támogatottsága, tetejében ez a világtrend, addig létezni fog. Ha ez a trend megfordul, gyorsan átélhetőbbek lesznek a rezsim ma is nyilvánvaló súlyos belső feszültségei. Ha az „elvesszük a rosszaktól és odaadjuk az arra érdemeseknek” politika már nem működhet, mert már mindent odaadtunk a saját híveinknek, és végletekig túlterheltük az államháztartást, és mégsem vagyunk elég hatékonyak, az már folyamatos válságtüneteket okozhat. Néha megdöbbentően gyorsak a rendszerváltások. ‘87-ben is úgy tűnt, hogy a Kádár-rendszer még jó darabig eltarthat. Aztán hamarjában összedőlt önmaga súlya alatt” – mondta, hozzátéve, hogy a magyar történelemben általában az ellenzékükkel együtt buktak a rendszerek.

Tölgyessy szerint bajosan hihető, hogy a centrális erőteret a mai ellenzéki kínálatból győzheti le egyszer majd valaki.

Félreértés ne essék, ehhez egyáltalán nem kell fizetett ügynöknek lenni, különböző módokon mindannyian mégis valahogyan részesei a rezsimnek. Legyőzendő ellenfélként szükség is van rájuk. Minél igyekvőbben dolgoznak a maguk sikeréért, olykor annál több hasznot hajtanak az Orbán-rendszernek – mondta, hozzátéve, hogy Orbán Viktornak a civilektől van a legtöbb félnivalója.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »