Tőketerebesen vette kezdetét az Andrássy 200 emlékév

Tőketerebesen vette kezdetét az Andrássy 200 emlékév

A szerdai nappal vette kezdetét az Andrássy 200 emlékév Tőketerebesen.

Az emlékév megrendezésének ötletgazdája Kassa Megye kulturális intézménye, a tőketerebesi Andrássy Múzeum volt. Kezdeményezésüket, a járási székhely polgármestere, Marek Čižmár és Kassa Megye főispánja, Rastislav Trnka is támogata. Az emlékév fővédnöke az Andrássy leszármazott Szapáry György, Magyarország volt amerikai nagykövete (2011-2015).  

Az egyes források szerint éppen két évszázada, 1823.március 8-án, Oláhpatakon született Gróf Andrássy Gyula tiszteletére rendezett ünnepi megemlékezés a tőketerebesi Szűz Mária Jelenése római katolikus templomban vette kezdetét. Az ökomenikus szentmisét Marek Pristaš római katolikus atya szolgáltatta. A meghívott vendégek között volt többek között Balogh Csaba, Magyarország szlovákiai nagykövete, és felesége, Hetey Ágota, Magyarország kassai főkonzulja, Potápi Árpád János, Magyarország nemzetpolitikáért felelős államtitkára és  Szapáry György is.

A templomi ünnepi misét követően, a hazai valamint az anyaországi meghívott vendégek s nem utolsó sorban a nemesi család leszármazottai a városligeti Andrássy család mauzóleumában megkoszorúzták Andrássy Gyula gróf és neje szarkofágját.

A koszorúzást követően, az Andrássy kastélymúzeum kertjében található mauzóleum előtt elsőként Szapáry György mondott ünnepi beszédet. A két országot, Magyarországot és Szlovákiát összekötő erős emberi és baráti szálak bizonyítékaként értelmezett meghívását megköszönve, Andrássy Gyula gróf életpályájának rövid ismertetésével folytatta.

Záró gondolataiban arra utalt, hogy Andrássy Gyula igazi államférfi volt, hiszen pontosan felismerte kora európai erőviszonyait és szándékait, aminek köszönhetően sikerült együttműködnie az európai hatalmakkal a béke megőrzésének érdekében.  

Potápi Árpád János, Magyarország nemzetpolitikai államtitkára ünnepi beszédét gróf Andrássy Gyula cselekvésének egyik fontos vezényszavára, a reménységre vonatkozó idézettel kezdte:

Én nem nézhetek remény nélkül a jövendőbe, mert bízom nemzetem józanságában, bízom nemzetem erélyében és elveink igazságában.“

Megköszönve a meghívást, örömét fejezte ki, hogy a bicentenáriumot azon a helyen, a tőketerebesi kastélyban ünnepelheti az egybegyűltekkel, ahol az Andrássy család a nyarait töltötte és amit valószínűleg igazi otthonuknak tekintettek. Ahogy mondta, a birtokain lovagolni szerető gróf fontosabb döntései előtt nagyokat vágtázott, mert eközben jobban tudott gondolkodni, mint az íróasztala előtt. A birtokait gyakran látogató gróf nemcsak ezeket fejlesztette a jó gazda gondosságával, de egyben a környező településeket is. Azt, hogy ez alól Tőketerebes sem volt kivétel, egy példával szemléltette: 1869-ben az az évben meghozott népiskolai törvény végrehajtását is támogatandó, a gróf a községi iskola alapítására adományozott egy korábban általa megvásárolt épületet, melyben azelőttn zárda működött. Az 1871-ben Terebes és Homonna között megépült vasútvonal augusztus 26-ai első próbaútján a gróf maga is részt vett. Az államtitkár véleménye szerint sok olyan tényező volt a gróf életében, ami miatt a tőketerebesi kastélykert a rá való emlékezés méltó helyszíne. Hangsúlyozta, hogy

gróf Andrássy Gyula az igazi államférfi mintája volt, mert nemcsak nagy, országos szinten tudott tervezni és végrehajtani, hanem aprópénzre váltva azt, a helyi közösségekről is gondoskodott.

Nevét ma is azért ismerik elsősorban, mert nemcsak  országos, de nemzetközi politikus is volt. Ahogy mondta, fiatal emberként Széchenyi István is felfigyelt rá, de végül Kossuth Lajos nyerte meg az általa képviselt ügynek. Rövid katonai pálya után, Párizst, Londont és Konstantinápolyt is megjárva  a diplomáciában nyújtott kiemelkedő teljesítményt.

Hírdetés

A 175 éve kitört forradalom és szabadságharc után halálraítélt grófot képletesen kivégezték. A kifürkészhetetlen sors úgy hozta, hogy miniszterelnökként ő helyezte a koronát a halálos ítéletét aláíró Ferenc József fejére.  1871-től a monarchia közös külügyminisztere.

Ahogy az államtitkár rámutatott, az Andrássy Gyula által megfogalmazott jövőkép részben már a mi múltunk, az általa vezetett ország közös történelmünk része.

Ezért, véleménye szerint a mai Szlovákia és Magyarország minden állampolgára büszke lehet rá, mint a miniszterelnökére és a monarchia külügyminiszterére. A szlovák és a magyar nemzetet összekötő, európai szinten ismert és elismert államférfinak a munkássága közös kincsünk.

Szerinte az ő reménysége lehet jövőképünk alapja, mivel  mindenki józan, erős és igaz elvekre építő nemzetében bízik. Ahogy mondta, Magyarország érdeke, hogy ne csak határain belül, de a szomszédjában is ilyen nemzetek és közösségek virágozzanak. Magyarország kormánya a gróf reménységére is építve ezt a meggyőződést képviseli a XXI.században. A nemzetek Európájában hisznek, ahol nem a birodalmi érdekek, hanem az állami szuverenitás jelenti az igazodási pontot és a biztos alapot.

Kiemelte, hogy Magyarország kormánya, a nemzetek Európájára tekintve arra törekszik, hogy a Kárpát-medencei magyarságot cselekvő, sőt gondoskodó közösségbe egyesítse, mert ez méltó Andrássy Gyula hazaszeretetéhez és országa, sőt királya iránti hűségéhez. Rávilágított arra a tényre, hogy a gróf személyében és a családja történetében már hordozta annak az átfogó képnek az első mozaikkockáit, amiért a nemzetpolitikai államtitkárság hosszú évek óta dolgozik.

Emlékeztetett rá, a Kárpát-medence helyi közösségeinek bevonásával azon fáradozik kollégáival, hogy a magyar nemzet minden tagja otthon érezhesse magát szülőföldjén, hiszen csak erős közösségekre épülve jöhet létre az a józanság, erély és igazságosság, amiben a gróf is reménykedett. Ahogy mondta, az idei emlékév keretén belül Magyarország kormánya a szülőföldhöz való kulturális kötődést szeretné elmélyíteni, ezért is támogatja a Tőketerebesen megszervezett programokat.

Arra utalva, hogy Szlovákia többször jó példával járt elő a műemlékek megőrzésében, örömmel nyugtázta, hogy a tőketerebesi kastélyban tett tavaly őszi látogatása alkalmával láthatta, hogy az Andrássy mauzóleum külsejét ugyan szépen megóvták, de mint hozzátette, sürgető maradt a felújítás elvégzése. E méltatlan állapotok felszámolásában segítsége jeleként Magyarország kormányánál való közbenjárásáról biztosította a megjelenteket, kifejezve reményét a felújítási munkálatok mihamarabbi elkezdését illetően.

Az államtitkár köszönetet mondott  a néhai magyar miniszerelnök és az Andrássy család emlékét gondozó Tőketerebes város polgármesterének és az Andrássy Múzeum igazgatóasszonyának, továbbá az emlékév fővédnökségét elvállaló Szapáry György nagykövet úrnak.

Potápi a már említett beszéd egy másik gondolatával zárta ünnepi gondolatait:

Meggyőződésem szerint Európa oly jövendőnek néz elébe, melyben a népek belbecsének több befolyása lehet saját sorsukra, mint eddig lehetett.“

Azt kívánva végezetül, hogy a bicentenárium adjon időt és alkalmat a szlovák és a magyar nemzetnek arra, hogy a gróf szellemiségének örök értékeiből merítve egyre több kapcsolódást találjon a jövő kihívásainak leküzdésére.

Az emlékév nyitónapjának hátralévő részében sor került a kastélyban látható Andrássy 200 kiállítás ünnepélyes megnyitójára, az est során pedig a gróf életét és munkásságát ábrázoló árnyjátékot láthattak a megjelentek a kastély átriumában. Végezetül pedig a tőketerebesi Andrássy Múzeum és a békéscsabai  Munkácsy Mihály Múzeum barátságának emléket állító, a kastély falaira kivetítve  a gróf életét bemutató árnyékszínházban gyönyörködhettek a türelmes érdeklődő meghívottak.

Az Andrássy 200 kiállításról lapunk jövő héten megjelenő 2023/11-es számában olvashatnak. 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »