Többnyire szigetekről és kémekről beszélgetett kollégájával a Kínában vendégeskedő japán külügyér

A Peking és Tokió közötti párbeszéd folytatásáról, a Tajvani-szoros stabilitásáról, valamint egy Kínában fogva tartott japán állampolgár ügyéről is egyeztetett a többi között Hajasi Josimasza japán külügyminiszter és kínai kollégája, Csing Kang vasárnap Pekingben.

A tárcavezetők egyeztetése után Hajasi újságíróknak elmondta, felszólította Pekinget, hogy mielőbb engedjék szabadon az őrizetben lévő japán állampolgárt. Hozzátette, hogy Tokió az ügyben átlátható vizsgálatra szólított fel.

A kínai hatóságok március végén jelentették be, hogy őrizetbe vették az Astallas Pharma japán gyógyszeripari vállalat alkalmazottját kémkedés gyanúja miatt.

A hírt a vállalat megerősítette, de további részleteket a férfiről, nevéről, beosztásáról nem árult el.

A Kyodo japán hírügynökség úgy tudja, hogy 2015 óta legalább 16 japán állampolgárt vettek őrizetbe Kínában kémkedés gyanújával.

Sajtótájékoztatóján Hajasi elmondta, kollégájával megegyeztek abban, hogy fenntartják a párbeszédet "minden szinten" a két ország között, Csing Kang pedig reményét fejezte ki, hogy a kapcsolatokban előrelépéseket tesznek.

A japán külügyminiszter mindemellett aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy kínai hajók többször hatoltak be japán felségvizekre a vitatott hovatartozású Szenkaku-szigeteknél.

Hírdetés

A szigetek, melyekre mind Kína, mind Japán igényt tart, hosszú ideje jelentenek vitás kérdést a japán-kínai kétoldalú kapcsolatokban. A területet Kína Tiaojü-, Japán Szenkaku-szigeteknek nevezi.

A tárcavezető továbbá felhívta a figyelmet a Japán közelében végzett közös kínai-orosz katonai tevékenységre is, valamint szót emelt a Tajvani-szoros stabilitása mellett is.

A héten több kínai harci repülőgép lépte át a Kínát és Tajvant elválasztó Tajvani-szoros középvonalát.

Kína a saját részének tekinti az 1949 óta önálló kormányzattal rendelkező Tajvant, és vezetése korábban aláhúzta: ha kell, erővel gondoskodik az újraegyesítésről.

A tárcavezetők bejelentették azt is, hogy újraindítják a háromoldalú, japán-kínai-dél-koreai megbeszéléseket, a döntést Hajasi fontos eredménynek nevezte.

Hajasi személyében három év óta először látogat japán külügyminiszter Kínába. A miniszter a tervek szerint találkozik Vang Ji kínai államtanácsossal is.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »