Többezres demonstráció Moszkvában, a tüntetők Navalnij szabadon bocsátását követelik – VIDEÓVAL

Többezres demonstráció Moszkvában, a tüntetők Navalnij szabadon bocsátását követelik – VIDEÓVAL

Moszkva utcáin több helyen is nagyobb tömeg gyűlt össze a néhány napja őrizetbe vett orosz ellenzéki politikus, Alexej Navalnij szabadon bocsátását követelve. Hírügynökségi információk szerint több embert őrizetbe vettek, köztük Navalnij feleségét, Juliát is. 

Az orosz kormányhoz közeli RT azt írja, szombaton „több száz” ember gyűlt össze a Puskin téren, annak ellenére, hogy a hatóságok jelezték, a nem engedélyezett tüntetést fel fogják oszlatni. A portál azt írja, a rendőrök szinte rögtön kiemelték a tömegből a hangadókat. 

Az orosz belügyi tárca négyezer emberről tájékoztatott, bár azt az RT is elismeri, hogy a szemtanúk szerint ennél biztosan többen vannak. Navalnij kampánycsapata is több emberre számított, az RT azt írja, ötvenezres részvételt reméltek a demonstráció előtt.

Hírdetés

A mai nap folyamán nem csak Moszkvában voltak demonstrációk, több szibériai nagyvárosban, Habarovszkban, Vlagyivosztokban és Krasznojarszkban is kimentek az utcára az emberek, de Szibéria legnagyobb városában, az 1,6 milliós Novoszibirszkben is legfeljebb ötezren lehettek – írja az RT.

Bár a kormánypárti sajtó nem írt különösebb atrocitásokról, a nyugati lapokban megjelent felvételek alapján azért voltak összecsapások a rendőrök és a tüntetők között. A NYT szerint a tüntetők több helyütt műanyagpalackokkal dobálták meg a rendőröket. Lefogták Navalnij feleségét is, Juliát, bár bántódása szinte biztosan nem esett, hiszen közvetlenül ez után a rendőrautó hátsó üléséről töltött fel egy felvételt az Instagramjára. A brit Guardian azt írja, eddig 167 embert vettek őrizetbe. 

Az orosz hatóságok mindent elkövettek, hogy megakadályozzák a tüntetést, napokkal korábban több közösségi oldal illetékeseitől is azt követelték, ne engedják a demonstráció hírének terjesztését. Arra hivatkoztak, az üzenet kiskorúakhoz is eljuthat, ez pedig törvényellenes lehet.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »