Többet eszünk gabonapehelyből, és jó okunk van rá

Többet eszünk gabonapehelyből, és jó okunk van rá

A fogyasztók nagyjából 40 százaléka mindig több gabonapelyhet szór a tányerjába, mint a dobozon feltüntetett ajánlott mennyiség – derült ki felmérésünkből. Mohók vagyunk, hiányzik az ökontroll? Nem feltétlenül. Gyakran az ajánlott adaggal van a gond, amit szándékosan kicsire méreteznek a gyártók.

Szívesen eszel gabonapelyhet reggelire vagy uzsonnára? Vagy leginkább a gyerekek eszik? Mennyire bőkezűen adagolod a gabonapelyhet? Egy nemzetközi összefogás keretében európai országokban vizsgáljuk a kontinens egyik kedvenc reggeli termékéhez, a csokis gabonyapehelyhez kapcsolódó fogyasztási szokásokat.

A 100 g-ra vagy 100 ml-re vonatkozó kötelező tápértéktartalom mellett a gyártók gyakran feltüntetik az általuk javasolt adag tápanyagtartalmát. Ez a fogyasztó szempontjából elvben praktikus lehet, mivel így nem kell kiszámolgatni a különféle tápanyagok – pl. a cukor – mennyiségét. Az ajánlott adag az épp annyi, amennyit lelkiismeretfurdalás nélkül nyugodtan elmajszolhatunk reggel anélkül, hogy aggódnunk kéne az egészségünk vagy az alakunk miatt.

Mennyi 30-50 g gabonapehely?

A gabonapelyhek javasolt adagjának mérete a különböző márkák esetében más és más, általában 30 és 50 gramm között van. Az ajánlott adagot a gyártó határozza meg, ez pedig problematikus. A gyártók ugyanis inkább kisebb adagot ajánlanak, mivel így azoknak a tápanyagoknak az egységre jutó, feltűntetett mennyisége kevesebb, amelyeket csökkenteni szeretnénk az étrendünkben. Mivel a mülziket, különféle gabonyapelyheket általában kifejezetten egészséges reggeliként tartjuk nyilván, és részben emiatt is fogyasztjuk, tipikusan a kalóriatartalom, a cukor vagy például a só mennyiségére igyekszünk figyelni.

Soha nem késő bioélelmiszerre váltani az egészségedért

Ezeket a kedvező értékeket a gyártók a csomagoláson jól látható helyen fel is tüntetik, hangsúlyozva, hogy a termék fogyasztásával jó úton járunk az egészséges életmódhoz. És természetes, hogy az alacsony energiaértéket emelik ki, mivel sok fogyasztót a kalóriára vonatkozó információ érdekel.

Hírdetés

A fogyasztók gyakran meglepődnek azon, milyen kicsi a gabonapelyhek javasolt adagja.

Kevés fogyasztó követi az adagolási ajánlásokat

Ezeket látva egy online felmérésben mintegy 260 fogyasztót kérdeztünk meg arról, hogy általában követik-e a gyártó által ajánlott 30 grammos referencia beviteli értéket. Hogy könnyebb legyen válaszolni, meg is mutattuk, hogy mekkora ez a mennyiség.

Az eredmények valójában nem voltak meglepőek, de mindenképp elgondolkodtatóak: a válaszadók mindössze 15 százaléka tartja be az adagolási javaslatot, összesen 3 százalékuk kevesebbet fogyaszt étkezésenként, mint az ajánlott adag. A válaszadók közel 40 százaléka viszont túl kicsinek találja az adag méretét, és mindig nagyobb mennyiséget fogyaszt annál. Ez az eredmény meglehetősen aggasztó a gyakori elhízás és a szabad cukrok túlzott bevitelének fényében.

Tippünk: Vásárlásakor mindig a termék 100 grammjára vagy 100 ml-jére számolt átlagos tápértéket vedd figyelembe, ez alapján össze tudod hasonlítani a különböző márkák ugyanolyan termékeit.

A Tudatos Vásárlóknál idén 5 közép- és kelet-európai országgal – Ausztriával, Csehországgal, Horvátországgal, Szlovákiával és Szlovéniával – a FoodPro projekt keretében nemzetközi gigatesztben teszteljük a csokis gabonapelyhek minőségét. Ezen belül azt is vizsgáljuk majd, létezik-e a kettős minőség a csokis gabonapelyhek piacán, azaz van-e olyan, hogy ugyanazon a márkanéven, ugyanazzal a kinézettel kapható egy termék különböző országokban úgy, hogy közben összetevőiben vagy az összetevők arányában különbözik.

Tesztünkbe a “klasszikus” tehát töltelék és bevonat nélküli, csak csokoládés ízesítésű gabonapelyheket vettük be, tehát nem szerepelnek az eredményben a vegyes ízű (tehát pl. vaníliás és csokis), sem a kukoricapelyhek, és például a párnácskák sem.

Ez a projekt az Európai Unió Fogyasztóvédelmi Programja finanszírozásából valósul meg. A cikk tartalma a szerző nézeteit képviseli, ezért a benne foglalt információk felhasználásáért kizárólag a szerző felel, az Európai Bizottság nem vállal felelősséget.

The post Többet eszünk gabonapehelyből, és jó okunk van rá appeared first on Tudatos Vásárló.


Forrás:tudatosvasarlo.hu
Tovább a cikkre »