A turáni népek kultúrájával és gasztronómiájával ismerkedtek Felvidéken

A Felföldi Dalia Iskola – Magyar-Turán Felvidék rendezésében, az elmúlt hétvégén a felvidéki Gömörpéterfalán a turáni népek kultúrájával, gasztronómiájával ismerkedhettek meg a Magyar Közösségi Házhoz érkezett látgatók. A Turán Ízei és Népi Sportok Napja tulajdonképpen a magyarországi Kurultajnak, a Magyar Törzsi Gyűlésnek a felvidéki hívogató rendezvényeként valósult meg. Alább olvashatjuk a Felvidék.ma cikkét.

Kopecsni Gábor, Szabó Nóra és Fábián Zoltán (Fotó: Chovan Lilla/Felvidék.ma)

Második alkalommal került megrendezésre a Turán Ízei és Népi Sportok Napja Gömörpéterfalán, a Magyar Közösségi Ház udvarán, amely egyben a Felföldi Dalia Iskola, a Dalia Népfőiskola és a Magyar-Turán Felvidék Polgári Társulás központja is.

A rendezvény célja, hogy az idelátogató vendégek megismerkedjenek a turáni népek gasztronómiájával és kultúrájával. A számos kóstoló mellett további kísérőprogramok várták a jelenlévőket.

Maga a „Turán” kifejezés a közép-ázsiai sztyeppék vidékének megnevezésére szolgál. A „turáni népek’’ kifejezés alatt az Ázsiában és Európa egyes részein élő népcsoportokat értjük, akik kutatásokkal is alátámasztva rokonságban állnak egymással. Nekünk, magyaroknak is egészen Ázsiáig nyúlnak vissza a gyökereink, így büszkén mondhatjuk, hogy testvérnépeink a törökök, a kazakok, a tatárok és sok más nemzet is.

Hírdetés

A gömörpéterfalai eseményre érkeztek főzők a Felvidékről, Délvidékről, Erdélyből és Magyarországról. A nemzetiségek között fellelhető volt a kazak, a török, a mongol és a japán.

A teljes cikk ide kattintva a Felvidék.ma oldalán elolvasható.

,,Íjászat a Kárpát-medencében“ című kiállítás a jurtában (Fotó: Chovan Lilla/Felvidék.ma)

 

A A turáni népek kultúrájával és gasztronómiájával ismerkedtek Felvidéken bejegyzés először Kurultáj-én jelent meg.


Forrás:kurultaj.hu
Tovább a cikkre »