Többé nem kényszeríthetik a keresztény diáklányokat kendő viselésére Indonéziában – kivéve, ha a tartományban a saría van érvényben

Az indonéz hatóságok megtiltották az iskolák számára, hogy fejkendő, hidzsáb viselésére kényszerítsenek diákokat, miután heves vitát váltott ki az, hogy nemrég erre kényszerítettek egy keresztény diákot a világ legnépesebb muszlim vallású országban.

A lépést pénteken üdvözölték jogvédők, akik évek óta bírálatuknak adtak hangot azzal kapcsolatban, hogy nem muszlim vallású diákokat fejük elfedésére köteleztek egyes iskolákban.

Nadiem Makarim indonéz oktatásügyi miniszter rendelete szerint az állami iskolákat mostantól pénzbüntetés fenyegeti abban az esetben, ha továbbra is a kendő viselésére kötelezik a diákokat. Az, hogy valaki vallásának megfelelően öltözködik, egyéni döntés, az iskolák nem tehetik kötelezővé – mondta.

A fejet eltakaró fátyol viselésének kérdése azután került ismét előtérbe, hogy egy keresztény diákot hidzsáb viselésére kötelezte iskolája a nyugat-szumátrai tartomány székhelyén, Padangon. Ő ezt elutasította, a szülei pedig rögzítették az intézmény vezetőjével tartott találkozót, amely során utóbbi azt mondta: a kendő viselése kötelező a diáklányok számára, vallásuktól függetlenül. A felvétel széles körben elterjedt a közösségi médiában, az iskola pedig bocsánatkérésre kényszerült.

Hírdetés

Yaqut Cholil Qoumas indonéz vallásügyi miniszter az esettel kapcsolatban úgy fogalmazott: "a vallás nem lehet konfliktus oka, sem igazolása a megkülönböztető fellépésnek mások hitével szemben".

Az új rendeletet mindazonáltal nem fogják alkalmazni Aceh tartományban, amely az egyetlen tartomány Indonéziában, ahol az iszlám törvénykezés, a saría van érvényben.

Jogvédők pozitívnak minősítették az indonéz nők jogainak védelme felé vezető úton tett lépést. Az állami iskolák lányok és nők, diákok és tanárok millióit köteleztek a kendő viselésére, ami sok esetben zaklatáshoz és megfélemlítéshez vezetett, és egyes esetekben kiközösítést vagy kényszerű felmondásokat váltott ki" – közölték.

Indonézia lakosságának körülbelül 90 százaléka muszlim vallású, de régóta ismert arról, hogy mérsékelt módon gyakorolja az iszlámot, és nyitott más vallások felé. Az országban mindazonáltal mostanában erősödőben vannak a kevésbé toleráns áramlatok.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »