Több százezer eurós büntetést kaphat az Arriva

Több százezer eurós büntetést kaphat az Arriva

Juraj Droba, Pozsony megye elnöke elismerte, hogy az Arriva autóbusz-közlekedési vállalat nem ura a Pozsony megyei regionális közlekedési járatok üzemeltetésének. A megye nem tartja reálisnak a vállalattal kötött szerződés felbontását, de büntetést fog kiróni az Arrivára.

Az Arriva 15-én vette át a regionális járatok üzemeltetését, kezdettől mintegy 100 buszvezetőjük hiányzott. „Jelenleg mintegy 35 százalékos járatkieséssel közlekednek a regionális járatok, vagyis az elmúlt két hét alatt mintegy négy százalékos javulást érzékelünk” – közölte Juraj Droba. A megye előzetesen több százezer euróban határozta meg azt az összeget, melyet büntetésként kiró a vállalatra a szerződés értelmében.

A vállalat egyébként jelenleg a sofőrhiányt a koronavírus-járvány miatti karanténnal is indokolja. Hétfőn a cég azt közölte, hogy mintegy 50 sofőrrel kötött munkaszerződést. Juraj Droba szerint Pozsony megye három forgatókönyvvel számol.

Hírdetés

Mivel az Arriva képtelen megoldani a kialakult helyzetet, Droba arra kérte a cég vezetését, állapodjon meg egy alvállalkozóval, mely képes lenne a jelenleg nem közlekedő járatokat üzemeltetni. „Ezek a tárgyalások már a hétvégén elkezdődtek, remélem, napokon belül kiderül, meg tudtak-e állapodni, ez ugyanis azonnali megoldást jelentene a kialakult helyzetre” – közölte Droba. A második lehetőség, hogy az Arriva egyedül oldja meg a sofőrhiányból keletkezett járatkiesést az eddigi tempóban. „Ez azt jelentené, hogy hetekig is eltarthat, míg a helyzet normalizálódik” – mondta a megyeelnök.

A harmadik forgatókönyv szerint a megye felmondaná az Arrivával kötött szerződést, ez viszont minimálisan hathetes teljes kiesést jelentene a Pozsony megyei regionális közlekedésben, melyet Droba szerint nem engedhetnek meg.

Az Arriva nem kerüli el a büntetést, melyet eddig több százezer euróban határozott meg a megye. Bár Droba nem pontosította hogyan, de a megye lakosságát kárpótolnák az összegből.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »