Több száz régészeti leletet találtak az M44-es mellett

Több száz régészeti leletet találtak az M44-es mellett

Több száz Árpád-kori, avar és szarmata lelet került elő az M44-es gyorsforgalmi út Tiszakürt-Kondoros közti szakaszán zajló ásatások során.

A régészeti feltárásokat a Budavári Ingatlanfejlesztő Zrt. koordinálja. Jász-Nagykun-Szolnok megyében a Damjanich János Múzeum, Szarvason és Békésszentandráson a Tessedik Sámuel Múzeum, Békés megye többi részén a Békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum régészei végzik az ásatásokat.

A szarvasi Tessedik Sámuel Múzeum munkatársai 110 ezer négyzetméteren, 12 régészeti lelőhelyen végzik az archeológiai munkálatokat. Eddig több mint hétszáz régészeti jelenségre bukkantak. A legnagyobb felfedezésként egy időszámításunk szerinti negyedik századi, késő szarmata kori temetőben ezüst ékszerekre bukkantak – tájékoztatott Szarka József vezető régész.

Hírdetés

Megjegyezte: bár csaknem valamennyi, feltárt sírt kirabolták, sikerült néhány értékes leletre bukkanniuk.

Egy női sírban a fej mellé illesztett pipereeszközt, bronzcsipeszt, továbbá a koponyán egymás után, egy sorban négy darab, átfúrt ezüstérmét találtak, utóbbiakat egykoron vélhetően egy a fejet szegélyező szalagra, pártára varrtak rá.

Az érmék jellegüknél és kialakításuknál fogva római mintára készült szarmata másolatok voltak, s nem kereskedelmi eszközökként, hanem viseleti elemekként funkcionálhattak – mondta Szarka József.

Paluch Tibor régész kifejtette: a sírrablást néha egészen brutális módon végezték. Amikor a rablógödörrel elérték az emberi maradványok szintjét, bedugtak egy szerszámot a koporsóba, majd kirántották, ami jött.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »