Több pénzhez jutnak a nyugdíjasok is: júliustól emelkedik az ápolási díj

Több pénzhez jutnak a nyugdíjasok is: júliustól emelkedik az ápolási díj

Ez év július elejétől a produktív korú és a nyugdíjas gondozók ápolási díja is emelkedik. Magasabb lesz a személyi asszisztencia óradíja is.

A munkaügyi minisztérium tárcaközi véleményezre bocsájtotta azt a kormányjavaslatot, amely szerint júliustól emelkednek az ápolási és a személyi asszisztencia díjai is.

A produktív korú ápolók díja egy súlyosan egészségkárosodott személy gondozása esetén több mint 43 euróval, havi 569 euróra kell emelkedik

(jelenleg 525,65 euró), ami tulajdonképpen a nettó minimálbér idei összege. Két vagy több súlyosan egészségkárosodott személy gondozása esetén pedig az ápolási díj 756,80 euró lesz (jelenleg 699,15 euró).

Hírdetés

A nyugdíjas korú beteggondozó ápolási díja havi 426,75 euróra, azaz az ún. produktív korú ápolási díjának 75 százalékára emelkedik

(jelenleg 262,85 euró). Két vagy több súlyosan egészségkárosodott személy gondozása esetén pedig az ápolási díj 567,60 euró lesz (jelenleg 349,60 euró).

Július elejétől a személyi asszisztencia óradíja is emelkedik, mégpedig 32 centtel 5,52 euróra.

A súlyosan egészségkárosodott személy ápolási díját az állam közvetlenül a gondozónak folyósítja. Ennek a nagysága attól függően kerül meghatározásra, hogy a gondozó részesül-e, illetve nem a törvényes nyugdíj valamelyikében, valamint a gondozott személyek számától.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »