Több mint ötszáz migráns érkezett Lampedusa szigetére az utóbbi 24 órában

Több mint ötszáz migráns érkezett Lampedusa szigetére az utóbbi 24 órában

Több mint ötszáz migráns érkezett Lampedusa szigetére az utóbbi 24 órában

Migránscsónak Lampedusánál Fotó: Alberto PIZZOLI / AFP

 

Ötszázhatvanhat migráns érkezett a dél-olaszországi Lampedusa szigetére az utóbbi 24 órában – közölték hétfőn az olasz hatóságok.

A tájékoztatás szerint csak hétfőre virradóra kilenc bárka, fedélzetükön 281 illegális bevándorló érkezett a sziget partjaira. Annak dacára, hogy a helyi menekültügyi központ mindössze 350 férőhelyes, már 880 menedékkérőt szállásoltak el benne.

Hírdetés

A legtöbb migráns Tunéziából, Pakisztánból, Szíriából és Szudánból érkezett.

Idén eddig több mint húszezer illegális bevándorló érte el Olaszország partjait – ismertette az olasz belügyminisztérium. Összehasonlításul: a tavalyi év azonos időszakában számuk 14 962 volt.

Időközben a Sea-Watch ngo Sea-Watch 3 nevű hajója további ötven migránst vett fel a Földközi-tengeren, így a fedélzetén lévő menedékkérők száma 360-ra emelkedett. A hajót üzemeltető német ngo szerint az embereket Lampedusától délre vették fel, nagyjából harmaduk felnőtt kísérő nélküli fiatalkorú. A hajó még nem kapott kikötési engedélyt.

Az újabb menekülthullám mindeközben feszültségeket kelt Rómában. Matteo Salvini, a kormánypártok közé tartozó Északi Liga vezetője ismételten azzal vádolta Luciana Lamorgese belügyminisztert, hogy nem tesz semmit a migránsáradat feltartóztatására.

„A belügyi tárcánál, úgy tűnik, senki sem érdekelt a határok ellenőrzésében és migránsérkezések megakadályozásában” – hangoztatta Salvini egyik hétfői televíziós interjújában.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »