Több mint kétezer programmal vár a Művészetek Völgye

Több mint kétezer programmal vár a Művészetek Völgye

Július 22. és 31. között több mint 2000 programmal csalogat a Balaton-felvidékre a Művészetek Völgye. Nagyszínpados koncertek, mesés panoráma, színház, újcirkusz, kortárs irodalom, izgalmas produkciók, beszélgetések, workshopok, kiállítások várnak idén is mindenkit az ország legnagyobb összművészeti fesztiválján Kapolcson, Taliándörögdön és Vigántpetenden.

A fesztivál ideje alatt a zenei színpadokon szinte a teljes hazai könnyűzenei paletta megfordul, de helye van itt a jazznek, a folknak, a világzenének és a komolyzenének is. Társulatok bútoroznak be egy-egy napra a Színház Színpadra és a Cirque du Tókert hatalmas cirkuszi sátrába, megszólal az irodalom a Kaláka Versudvarban és a Poket Udvarban, kiállítások várnak a tűzoltószertárban, a buszmegállóban vagy éppen a templom kertjében, alkotó kezek tevékenykednek a különféle workshopokon, de a Balaton-felvidéki táj is felfedezésre kalauzol.

A Panoráma Színpadon játszik a Bohemian Betyars, a Blahalouisiana, a Csík zenekar, a Budapest Bár, az Anna and The Barbies, a hiperkarma, az Elefánt, a Vad Fruttik, az Esti Kornél, a Margaret Island, a 30Y, Szabó Balázs Bandája, Dés László vendégeivel érkezik, a Parno Graszt pedig itt ünnepli 30. születésnapját.

Több zenekar nőtt fel velünk együtt a nagyszínpadig. Idén sem maradunk a régi kedvencek nélkül, de ez alkalommal is szerettük volna segíteni a fiatal tehetségek pályáját azzal, hogy lehetőséget adunk nekik a fesztiválunkon”

– mesélte Oszkó-Jakab Natália, a fesztivál igazgatója.

A Művészetek Völgye számos jubileum, emlékezetes ünnep részese volt már az évek során. A Hagyományok Háza FolkUdvar programjainak középpontjában az idén 50 éves táncházmozgalom áll majd, ugyanis fél évszázada rendezték meg az első városi táncházat. Ennek apropóján az Udvar programjaiban azt járják körbe, mi a vonzó ebben a gyakorlatban a 21. század felgyorsult emberének. A táncházak hangulatát pedig nemcsak a helyszínen, de a Panoráma Színpadon is átélhetjük az Aurevoir. és a Parno Graszt koncertjén.

A Művészetek Völgye a Nemzeti Filmintézettel közösen idén harmadjára hirdette meg a Némafilmhez filmzenét! pályázatát, amelyben arra invitálták a zeneszerzőket, hogy álmodjanak filmzenét régi magyar némafilmekhez.

A nyertesek a fesztiválon teljes hosszában adhatják elő szerzeményeiket a Filmio Pajta Mozgóban, a látogatók számára megidézve a régi mozik hangulatát, amikor a vetítés mellett élőben játszották a zenészek a dallamot.

Hírdetés

A fesztiválon évek óta fontos szerepet töltenek be a színház és a társművészetek, így tavaly, a Művészetek Völgye 30. jubileumán debütált a Völgy első saját darabja, A tehetséges Mr. Ripley (mely jelenleg a 6Színben látható). A hagyomány folytatódik, és az idei évben a Mr. és Mrs. (Duetts) című előadás elevenedik meg a Színház Színpadnál, Taliándörögdön. Peter Quilter darabját Somogyi Szilárd rendezésében láthatjuk, a főszereplők Janza Kata és Szabó P. Szilveszter lesznek. Az előadás díszletét és jelmezét Rákay Tamás tervező álmodja meg.

A színházrajongók a 10 nap alatt még olyan remek darabokat láthatnak majd, mint az Art-Színtér előadását, a Ketten egyedült, A három magas nőt és a Mandragórát, az Orlai Produkció Redőny című darabját hozza el a Völgybe, a Veszprémi Petőfi Színház Pilinszky 100! című előadásával készül, míg a Nézőművészeti Kft. Karinthy Frigyes klasszikusát, az Utazás a koponyám körült állítja színpadra.

A műfaj kedvelői emellett kalandozhatnak még az újcirkusz, a kortárs tánc vagy akár az opera világában is Vigántpetenden, a Cirque du Tókertnél.

A cirkuszi sátorban többek között fellép a Recirquel újcirkusz-társulat, akik My Land című előadásukkal érkeznek, a Duda Éva tánctársulat a Ramazurit hozza el a fesztiválra, Szlovéniából érkezik Andrej TomŠe zsonglőr és a Firebirds is látványos produkcióval, valamint minden nap workshopokkal készül a Völgyre. A Cirque du Tókert ad majd otthont az Operaház és az Óbudai Danubia Zenekar egy-egy előadásának is, és itt ad Oláh Ibolya is különleges színházkoncertet. Sokak kedvence, a Momentán Társulat is saját, 10 napos improvizatív programfolyammal lesz jelen kapolcsi bázisán.

Az irodalomkedvelőknek évek óta stabil találkozóhelye a Kaláka Versudvar, ahol többek közt Lackfi János Versműhelyein és zenés versimpróin is részt vehetünk. Tavaly hívták életre Vigántpetend irodalmi központját, a Vecsei H. Miklós és a POKET közösségi udvarát, amely ismét izgalmas programokkal várja a közönséget, de az előző év sikerén felbuzdulva újra lesz a Petőfi Tv és Rádió bemutatója: Völgyimpró is, ahol a Blue sPot zenekar vendégeiként a fesztivál fellépőit láthatjuk egy kis közös örömzenélés közben a Káli Kunyhóban.

A magyar streetart egyik legismertebb művésze, Void is ott lesz a fesztiválon, ahol Kapolcs Fő terén, a közönség előtt készíti el A város arca című monumentális alkotását július 23-án.

Az elkészült alkotást az Országút Magazin és a Művészetek Völgye jótékonysági árverésre bocsátja a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Centrum javára,

ahol az összegből a kiságyakat szeretnék megújítani. A város arcára a fesztivál végéig lehet majd online licitálni.

2022-től a Művészetek Völgye is búcsút int a készpénznek, azaz a fesztivál összes ideiglenes kitelepülőjénél mindenki saját bankkártyával vagy a kihelyezett feltöltőpontok egyikénél feltöltött kártyával tud majd fizetni, egyetlen érintéssel.

Oszkó-Jakab Natália azt is elmondta, hogy a Művészetek Völgyében továbbra is hatalmas szerepet kap a környezetvédelem: lebomló evőeszközökkel, tányérokkal, visszaváltható repoharakkal, valamint komposztálható csomagolóanyagokkal igyekeznek védeni a környezetet. A fesztiválnak saját, ingyenes járata is van, a Csigabusz, amelynek mozgását a fesztivál saját applikációján lehet követni.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »