Több mint fél milliárd dollárért adták el Mosult az Iszlám Államnak

Több mint fél milliárd dollárért adták el Mosult az Iszlám Államnak

Egy dokumentum szerint, amit a jemeni kiberhadsereg szerzett meg és hozott nyilvánosságra a szaúdi külügyminisztérium ellen indított májusi hackertámadás után, Oszama al-Nujaifi, korábbi iraki parlament szóvivő 575 millió dollárt kapott a szaúdi kormánytól 13 nappal azt követően, hogy az ISIS takfiri terroristák a stratégiai fontosságú Moszul város felett átvették az irányítást 2014-ben.  – közölte a persianews.

Az iráni Farsnews szerint a szaúdi külügyminisztérium rendszerét a jemeni kiberhadsereg (YCA) májusban törte fel, és az információk egy másolati példányát eljuttatták az FNA részére, valamint továbbították a WikiLeaks bejelentő honlapjára is.

A YCA által nyilvánosságra hozott egyik dokumentum mutatja a szaúdi belügyminisztérium főigazgatójának, Bandar bin Abdulaziz Al Saud-nak Nujaifi részére írt levelét arról, hogy Rijád 575 millió dollárt utalt át egy török ​​bankba 2014. június 10-én, 13 nappal Moszul bukása után.

„Reméljük, nem veszi ki a pénzt a számláról a feladat végrehajtásának bejelentése előtt, és úgy fog tenni, ahogyan abban megállapodtunk, mert a pénz elosztása százalékos arányban a megállapodás pontjai szerint kerül megállapításra,” tették hozzá a levélben.

Oszama al-Nujaifi, korábbi iraki parlament szóvivő

Abban az időben, amikor Moszul elesett és az ISIL takfiri terroristák irányítása alá került, Nujaifi, aki Ninive (iraki asszír város) kormányzójának, Atheel al-Nujaifi-nak a testvére, azt állította, hogy iraki katonák elhagyták a hadállásaikat Moszulban, amikor a takfiri terroristák megkezdték a támadásokat.

Az egykori vezető jogalkotó akkor azt mondta, hogy mozgósítja a népi bizottságokat, hogy megszabadítsák a várost a terroristáktól.

Hírdetés

“Mi már gyakorlati lépéseket tettünk, hogy megpróbáljunk visszahozni egy új rendszert Ninivében a népi bizottságokban lévő emberek mozgósításával, Moszul visszafoglalásához”, tette hozzá egy ígéretben, ami hazugság volt részéről, mert semmilyen lépést nem tettek Moszul visszafoglalásának érdekében.

Május végén, a jemeni kiberhadsereg ​​nyilvánosságra hozta az információk és dokumentumok egy részét, amelyeket a közelmúltban Szaúd-Arábia Kül- és Belügyminisztériuma, valamint Honvédelmi Minisztériuma ellen hajtott végre.

A YCA még májusban ​​bejelentette, hogy feltörte Szaúd-Arábia három minisztériumának honlapjait, szervereit és archív levéltári dokumentumait, és az ott talált anyagokból több ezer szigorúan titkos dokumentumot fog nyilvánosságra hozni.

A csoport azt állította, hogy “bejutott a szaúdi külügyminisztérium (MOFA) hálózati rendszerébe és teljes mértékben ellenőrzése alatt tartott több mint 3000 számítógépet és azok szervereit, és több ezer felhasználó tevékenységét figyelte meg.Százezer számra fértek hozzá az e-mailekhez, személyes és titkos információkhoz a személyzet és diplomaták esetében, és ezen utóbbiak külföldi küldetéseiről is információkat szereztek szerte a világból”.

az egyik dokumentum ami bizonyítja a város eladását

A hackerek a kibertámadást követően megfogadták, hogy később nyilvánosságra hozzák a részleteket több világszerte ismert hacker honlapon, amely során első lépésben az FNA-t is informálva, továbbították a WikiLeaks bejelentő honlapjára.

A Wikileaks több mint 60.000 dokumentumot jelentetett meg pénteken és megfogadta, hogy az elkövetkező hetekben a többit is közzé teszi, külön hírblokkban  hiszen sok olyan külföldi nevét is tartalmazzák, akik látogatást tettek Szaúd-Arábiába például azért, hogy zarándokoljanak, és a szaúdi ügynökök nevis szerepel közöttük. Ezért a nevek és dokumentumok nyilvánosságra hozatala érzékenyen érinthet ártatlan embereket, akik nem tettek semmit, csak vízumot kértek a szaúdi nagykövetségtől, hogy zarándoklatokon vegyenek részt” számolt be Seyed Mostafa Khoshcheshm az FNA angol nyelvű oldalának vezető szerkesztője.

A dokumentumok száma, melyekről a WikiLeaks bejelentette, hogy közzéteszi, jóval meghaladja az 500.000-et, de először ellenőrizni kell ezeket, hogy meggyőződjenek arról, hogy nem tartalmaznak félrevezető információkat és nem károsak ártatlan emberekre” tette hozzá.

Orientalista.hu


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »