Több mint 380 embert lőttek le amerikai rendőrök

Több mint 380 embert lőttek le amerikai rendőrök

Amerikai rendőrök 385 embert lőttek le az év eleje óta, vagyis kétszer annyit, mint az év azonos időszakában átlagosan az elmúlt évtizedben – jelentette szombaton a The Washington Post című napilap.

Ezt a számvetést maga a lap készítette amiatt, hogy az amerikai társadalomban vita folyik a rendőrség általi, halálos kimenetelű erőszakos fellépésről, különösen a kisebbséghez tartozókkal szemben. Az illetékes tisztségviselők ráadásul elismerik, hogy a lap listája nem teljes.

Hírdetés

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) nyilvántartása szerint az utóbbi évtizedben évente átlagosan 400 embert lőttek le az amerikai rendőrök, de ehhez hozzá kell tenni, hogy a 17 ezer helyi rendőrkapitányságnak nem kötelező jelentenie az ilyen eseteket a szövetségi hatóságoknak.

A The Washington Post összesítése alapján az idén lelőttek fele volt fehér bőrű, másik fele valamely kisebbséghez tartozó. De ha figyelembe vesszük a feketéknek a lakosságon belüli arányát, akkor közülük háromszor annyian haltak meg rendőrgolyótól, mint a fehérek és más bőrszínűek közül együttvéve. A lelőttek több mint 80 százalékánál fegyver volt, leginkább lőfegyver. A fegyvertelen áldozatok kétharmada volt fekete vagy latin-amerikai. Kilencvenkét emberről utólag megállapították, hogy mentálhigiénés beteg volt.

A 385 idei esetből három volt olyan, amelyben eljárást indítottak a halált okozó rendőr ellen, mert feltehetőleg nem tartotta be a szabályzatot.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »