Több mint 23 ezer ösztöndíjat osztanak ki a kolozsvári iskolákban

A kolozsvári önkormányzat elfogadta a 2020-21-es tanév második félévére vonatkozó ösztöndíjak számát: összesen 23 277 ösztöndíjat fognak kiosztani, amelyből 18 261 érdemösztöndíj, 36 teljesítmény-ösztöndíj, 399 tanulmányi ösztöndíj és 4 581 szociális ösztöndíj – számol be a Kolozsvári Rádió egy közleményben.

A tájékoztató szerint a Báthory István Elméleti Líceum diákjai 723, a János Zsigmond Unitárius Kollégium tanulói 575, az Apáczai Csere János Elméleti Líceum diákjai 552, a Kolozsvári Református Kollégium diákjai 325, illetve a Brassai Sámuel Elméleti Líceum diákjai 240 ösztöndíjban részesülnek.

A teljesítmény-ösztöndíjat azok a diákok kapnak, akik az Oktatási Minisztérium által szervezett országos olimpiákon díjazott helyezést értek el, akik országos iskolai versenyeken, vagy nemzetközi tantárgyversenyeken képviselik az országot.

Hírdetés

Érdemösztöndíjra azok a diákok kapnak, akiknek a tanulmányi átlaguk 8,50 feletti.

Tanulmányi ösztöndíjat pedig azok, akik tanulmányi átlaga 7-es felett van és a családjukban az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a minimálbért.

Szociális ösztöndíjat azok a vidéki tanulók kaphatnak, akik egy másik településen kényszerülnek iskolába járni, és a kérelmezést megelőző 12 hónapban családjukban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a minimálbér felének értékét, ugyanakkor nem rendelkeznek 2 hektárnál nagyobb mezőgazdasági területtel (hegyvidék esetében 4 hektárnál nagyobb területtel). A szociális ösztöndíjak kiterjednek a súlyos betegségekben szenvedő diákokra is.

Minden esetben az ösztöndíj megítélésének feltétele a 10-es magaviseleti jegy – jegyzi meg Kolozsvári Rádió által lehozott közlemény. (Kolozsvári Rádió / közlemény)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »