Több ezren tüntettek a pedagógusokért és az oktatásért

Több ezren tüntettek a pedagógusokért és az oktatásért

Budapest belvárosában tartottak tiltakozást szombat délután a pedagógusok érdekképviseletei és civilek, az eseményen pedig a hvg.hu tudósítása szerint több ezren tüntettek egy korszerűbb oktatási rendszerért.

Előzetesen 13 ezren jelezték, hogy részt vesznek a „Valódi nemzeti konzultációt az oktatásért” elnevezésű megmozduláson, végül körülbelül 2-3 ezer fő jelent meg, megtöltve a Kossuth tér középső részét.

A demonstráció résztvevői közül kora délután többen a Magyar Tudományos Akadémia épülete előtt gyülekeztek. Egy másik csoport közben a Belügyminisztériumhoz vonult, hogy petícióként átadja Pintér Sándornak azt a 9 pontos követelést, amelyet a Civil Közoktatási Platform fogalmazott meg októberben.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) által szervezett budapesti tüntetés résztvevői a Széchenyi téren 2022. november 26-án.
MTI/Máthé Zoltán

Hírdetés

Ezt követően átvonultak a Kossuth térre, ahol diákok és tanárok szólaltak föl, majd az Egységes Diákfront képviselői léptek a színpadra. A tömegben a Pedagógusok Szakszervezete mellett több más munkavállalói érdekképviselet, valamint az Amnesty International zászlói is föltűntek. A transzparensekre többnyire a szeptember óta tartó tiltakozások jelmondatait írták a résztvevők, illetve feltűnt a bekarikázott felkiáltójel szimbóluma is.

A beszámolók alapján Nagy Zsolt színész a színpadon felszólította a közönséget, hogy mindenki készítsen egy szelfit, amivel majd együtt elárasztják a tárca ügyfélszolgálati e-mail fiókját. Azt kérte, a tárgy mezőbe az “engedetlenség” jelzőt írják, megjegyezve, Pintér Sándor biztosan örülni fog.

Az esemény végén Bojár Gábor, a Graphisoft elnöke videóüzenetben köszöntötte a közönséget, a noÁR mozgalom alapítója pedig arról beszélt, hogy az oktatás nem a jobb- vagy a baloldal ügye, hanem közös nemzeti ügy. Molnár Áron többek között azt javasolta, hogy a politikusok mondjanak le az idei béremelésükről a pedagógusok javára. A tüntetés zárásaként a Pedagógusok Szakszervezete, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Tanítanék Mozgalom, az Adom Diákmozgalom és a Szülői Hang képviselői kérdéseket olvastak fel.

A résztvevők közfelkiáltással nyilvánították ki az egyetértésüket azzal, hogy a kormány kezdjen nyilvános párbeszédet a közoktatásról, a közoktatásban dolgozóknak járjon megbecsülés, újra legyen sztrájkjog az oktatásban, legyen Közoktatási Minisztérium, csökkenjen a pedagógusok és a diákok leterheltsége, korszerű oktatásban részesülhessen mindenki az óvodától az egyetemig, versenyképes bért kapjanak az oktatásban dolgozók, továbbá korszerűsítsék az oktatási környezetet – írta az MTI.

A Pedagódusok Szakszervezete élőben közvetítette a demonstrációt és az esemény felszólalásait:


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »