Több ezren követelik Izrael kizárását a Velencei Biennáléról

Több ezren követelik Izrael kizárását a Velencei Biennáléról

Több ezren követelik Izrael kizárását a Velencei Biennáléról Mészáros Richárd2024. 02. 27., k – 18:16

Már csaknem 9 ezren – köztük művészek, kurátorok és múzeumigazgatók – írták alá azt a petíciót, amelyben Izrael kizárását szorgalmazzák az idei Velencei Biennáléról a Gázai övezeti háború miatt – jelentette a Reuters hírügynökség kedden.

„Ha Izrael bármiféle módon hivatalosan képviseltetné magát a nemzetközi kulturális életben, akkor azzal jóváhagynánk a (palesztinokkal szembeni) politikáit és azt a népirtást, amelyet a Gázai övezetben hajt végre” – áll az ANGA nevű művészeti kollektíva internetes közleményében. A szervezet arra hivatkozott, hogy a Velencei Biennáléról korábban kitiltották a Dél-afrikai Köztársaságot is annak apartheid politikája miatt, illetve Oroszországot sem engedik részt venni 2022-ben Ukrajna ellen indított háborúja miatt.

Hírdetés

Gennaro Sangiuliano olasz kulturális miniszter úgy nyilatkozott, „a felhívás elfogadhatatlan és szégyenletes, olyanoknak a diktátuma, akik azt gondolják, ők az igazság letéteményesei, és arrogáns, gyűlöletkeltő módon azt hiszik, fenyegethetik a gondolati és kreatív kifejezési szabadságot”. Közleményében a tárcavezető leszögezte, hogy Izraelnek „nemcsak joga van művészei alkotásainak bemutatásához, hanem kötelessége is, hogy tanúságot szolgáltasson”, miután „könyörtelen terroristák” támadtak rá a népére.

Az Izrael kizárását célzó kezdeményezést mások mellett aláírta Nan Goldin amerikai fényképész és aktivista és a tavalyi Turner-díjjal kitüntetett Jesse Darling brit vizuális művész is.

A „művészeti világ olimpiájaként” is emlegetett Velencei Biennále a nemzetközi kulturális élet kiemelkedő rendezvénye. Az idei „Külföldiek mindenhol” című kiállításon 90 ország mutatkozik be április 20. és november 24. között.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »