Több ezren az elnöki palota előtt, óriási a rendőri jelenlét, a környéken teljesen leállt a forgalom! – Videókkal

Több ezren az elnöki palota előtt, óriási a rendőri jelenlét, a környéken teljesen leállt a forgalom! – Videókkal

Már csak egy demonstráció zajlik jelenleg Pozsonyban. A köztársasági elnöki palota előtt tömörülnek a tüntetők, több ezren vannak, tele a tér. Kollégánk is ott van a helyszínen, folyamatosan frissülünk!

17:02 A DenníkN azt írja, Kotleba arról szónokolt, pártja egyik parlamenti képviselőjét, Andrej Medveckyt felesége szeme láttára verték össze a rendőrök, Medvecky kórházban van, állítja Kotleba, aki arra buzdítja a jelenlévőket, induljanak el a parlament felé.

16:51 Somogyi Szilárd azt mondja, legfeljebb mintegy minden negyedik-ötödik emberen lehet maszk. Telefonon értük utol, a háttérben hallatszott folyamatos a kiabálás, ugyanakkor kollégánk szerint viszonylag békés a hangulat, nem érezni a levegőben, hogy balhé készülne. A magyar nagykövetség épületénél, fel a főpályaudvar irányába két tucat rendőrségi rohamkocsi áll, igen nagy a rendőri jelenlét, de egyelőre minden békés.

A tömegben több helyütt hallani, ez már akkora tömeg, a kormánynak muszáj kezdenie valamit a követeléseikkel.

16:38 Helyszíni beszámolók szerint alig hallani valamit a beszédekből, gyenge a hangtechnika, a tér végében alig-alig érteni néhány szót. Ennek ellenére mindegyik szónok óriási tapsot kap.

16:24 Javában zajlik a tüntetés „hivatalos” része. Előbb Milan Mazurek, az ĽSNS képviselője, majd Ján Čarnogurský szónokolt. Helyszíni tudósítónk szerint több ezren lehetnek az elnöki palota előtt,  sokan a kormányfő lemondását követelik.

 

16:06 Egyre többen vannak a köztársasági palota előtt, gyakorlatilag megtelt a tér. A forgalom leállt a környéken.

Hírdetés

15:56 Kollégánk azt mondja, egyre többen mennek át a kormányhivataltól az elnöki palotához, ahol sokkal gyengébb a rendőri biztosítás. A kormányhivatalnál még így is sokan vannak, a rendőrök pajzsokkal védik a bejáratot, különösebb balhé egyelőre nem volt. A dobálás folyamatos.

15:45 Az ország több nagyvárosában tüntetéseket tartanak. Kassán, Besztercebányán (a TA3 helyszíni tudósítása szerint 3-400-an lehettek), sőt Komáromban is. Az utóbbiról később helyszíni beszámolóval jelentkezünk!

15:40 Az aktuality arról ír, az egyik rendőrt fejbe találhatták valamivel, bekötött fejjel vezették el a helyszínről. Kollégánk is megerősítette, egyre intenzívebben dobálják a kormányhivatalt védő rendőröket, azok pajzzsal védekeznek. Petárdák és palackok repülnek. Beavatkozás még nem történt!

15:27 Alakul a balhé a kormányhivatal előtt. Tudósítónk szerint egyre több petárda robban, rohamrendőrök és lovasrendőrök néznek farkasszemet a tüntetőkkel. Közben a közelben lévő Grassalkovich-palota előtt is egyre többen vannak.

15:24 A parlamenthez szervezett pozsonyi tiltakozó gyűlésen feltűnt egy fiatalember, aki a szlovák zászló mellett az egykori Szovjetunió zászlaját is lengette. Arra voltunk kíváncsiak, hogy fiatal kora miatt már ugyan nem élhette meg az egykori szovjet hatalom uralmát, mi az, ami miatt mégis fontosnak érzi a diktatórikus világhatalom e jelképét népszerűsíteni. Válasza rendkívül meglepőnek tűnt, hiszen szinte szó szerint azokat a gondolatokat mondta el, amelyeket a ’89 előtt korszakban kötelezően kellett megtanulni a marxizmus-leninizmus történetéből. Ennél meglepőbb már csak a korát illető válasz volt, amelyből megtudtuk, hogy a fiatalember még csak tizennégy éves. (SSz)

15:15 A parlamentnél ott van Robert Fico és több smeres képviselő is. A jelenlévők elénekelték a szlovák himnuszt, a legtöbb emberen nincs szájmaszk. A jó idő bizonyára sokakat a helyszínre vonzott. A fociultrák egy része csatlakozott a kormányhivatal előtt tüntetőkhöz, a fővárost kevésbé ismerők számára, jó tempóban, gyalog ez egy ötpercnyi távolság.

Fico tudósítónk szerint a parlament előtt arra buzdította az embereket, kapcsolódjanak be az előrehozott választásokat szorgalmazó aláírásgyűjtésbe, majd arról beszélt, most ugyan törvényellenesen vannak itt, de, ha mindenki hozott volna széket magával, akkor „szabadtéri előadásként” simán megrendezhették volna a tüntetést.

15:10 Százak gyülekeznek a kormányhivatalnál is, amelyet ezúttal kordonok védenek, elkerülendő a múlt havi tömegjeleneteket. Reméljük, most senki sem mászik fel a kovácsoltvas kerítésre.

15:00 Lassan kezdenek gyülekezni az emberek mindkét helyszínen. A DenníkN szerint a pályaudvar környékén már több százan vannak, iszogatnak, beszélgetnek, néha kiabálnak valamit. Fent a parlamentnél egyelőre néhány tucatnyian. A rendőrség mindkét helyre nagy erőkkel szállt ki, egyelőre csak figyelnek. Információink szerint nem történt atrocitás sem itt, sem ott. A helyszínről Somogyi Szilárd kollégánk tudósít. 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »