Több ezer szexuális abúzusra derült fény az ír katolikus egyházi iskolák berkeiből

Több ezer szexuális abúzusra derült fény az ír katolikus egyházi iskolák berkeiből

Az ír kormány által lefolytatott vizsgálat során megállapították, hogy Írországban 308 egyházi iskolában közel 2400 szexuális abúzussal kapcsolatos bejelentést tettek egy közel egy évszázadot átfogó időszakban.

Az ír kormány bejelentette, hogy létrehoznak egy bizottságot, mely a katolikus egyház által működtetett iskolákban elkövetett szexuális visszaéléseket vizsgálja. A vizsgálóbizottság felállításának alapja egy nemrég készült jelentés, mely szerint 308 intézményben közel 2400 szexuális visszaélésről szóló bejelentést jegyeztek fel az 1927 és 2013 közti 86 évben.

Norma Foley ír oktatási miniszter kedden „megrázónak” titulálta a júniusban készült 700 oldalas dokumentumot, melyben több abúzusról is beszámolnak. A jelentésből kiderül, hogy az ország különböző részein (a vizsgált időszakban) 884 visszaélést biztosan elkövettek, a legtöbb ilyen incidenst pedig 42 olyan rend jelentette, melyek jelenleg is működtetnek oktatási intézményeket az országban. A jelentésből az is kiderül, hogy az abúzus elkövetésével vádolt személyeknek több mint a fele már meghalt.

A vizsgálat során 149 áldozattal készítettek interjút, ezen túl 12 írásos beadványt kaptak. Megjegyzik, hogy az áldozatok jó része a jelenleg az ötvenes vagy a hatvanas éveiben járó férfi.

A Mary O’ Toole törvényszéki képviselő által jegyzett jelentés egyrészt arra kéri a kormányt, hogy állítsanak fel egy vizsgálóbizottságot az ügyek további vizsgálatára, a vallási rendeket pedig arra, hogy vegyenek részt a jóvátételben.

„A gyermekkornak akkor van vége, amikor a bántalmazás elkezdődik”

A vizsgálat során nyilatkozó áldozatok olyan eseményekről számoltak be, hogy például levetkőztették és elkábították őket, egyesek pedig azt mondták, hogy az ügyek nem maradhattak rejtve az intézmények munkatársai és vezetősége előtt.

Hírdetés

Az áldozatok elmondták, hogy gyerekkori traumáiktól nem tudtak megszabadulni, és ez sokszor felnőtt kapcsolataik rovására ment. Hangsúlyozták, hogy a bántalmazás gyakran járt erőszakkal. Arról is beszéltek, hogy a katolikus egyház befolyása miatt úgy érezték, hogy nincs kihez forduljanak, ez pedig hosszú távú mentális problémákhoz, egyeseknél függőségekhez vezetett.

„Sokan azt mondták, hogy a gyermekkoruk akkor ért véget, amikor a bántalmazás elkezdődött” – írják a jelentésben.

Évtizedes vádakról van szó

Az ír kormány 2022-ben kezdett vizsgálódni a szexuális visszaélések ügyében, miután az RTÉ ír közszolgálati televíziónak egy dokumentumfilmjéből kiderült, hogy a Blackrock College-ban 57 embert molesztálhattak. Az intézményt működtető Spiritans in Ireland akkor a rend nevében bocsánatot kért minden áldozattól.

Foley megköszönte a néhai Mark Ryannek és testvérének, Davidnek, hogy nyilatkoztak a a dublini fizetős iskola 1970-es éveben történt bántalmazásairól.

Az új jelentés szerint bántalmazások történtek a jezsuiták, a karmeliták, az Irgalmas Nővérek és a Mária Szent Szívének Misszionáriusai körében. A teljes jelentés ide kattintva olvasható.

Euronews


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »