Tízéves a Magyarság Háza – a jubileumi év programjai megmozgatják a teljes külhoni magyarságot

Tízéves a Magyarság Háza – a jubileumi év programjai megmozgatják a teljes külhoni magyarságot

A jubileum alkalmából tartott sajtótájékoztatón a Duna Palotában és az online térben Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára boldog születésnapot kívánt a tíz éve alapított Magyarság Házának, és köszöntötte Csibi Krisztina igazgatónőt.

Potápi Árpád János szimbolikusnak tartja, hogy éppen a magyar kultúra napján jubilál az intézmény, amelynek létrehozása az elmúlt 11 év nemzetpolitikai sikerei közé tartozik, és amely maga is sokban hozzájárult folyamatos működésével ahhoz, hogy sikertörténetről beszélhetünk.

„Az első négy évben elfogadott szimbolikus törvényekre és jogszabályokra építve dolgozunk azóta is, és elmondhatjuk, hogy a Magyar Országgyűlés valójában nemzetgyűlés, hiszen minden magyar állampolgárnak – éljen bárhol a világban – a szavazata benne van a parlament összetételében. Ennek a nemzetpolitikának köszönhetően a Kárpát-medencei Magyarország minden magyar ember hazája, mindenkit szeretettel látunk itthon, mindenki bízhat a magyar kormányban, élhet Szabadkán, Kassán, Kolozsváron, Eszéken, vagy a diaszpórában.”

A Magyarság Háza 2011-ben jött létre a magyar kormány támogatásával, a Bethlen Gábor Zrt. keretein belül, néhány éve önálló nonprofit gazdasági társaságként működik, céljai kezdetektől fogva ugyanazok: a magyar kultúrát építeni, értékeire felhívni a figyelmet, és segíteni a nemzetpolitikai intézményeket. Például a MÁÉRT vagy a Magyar Diaszpóra Tanács rendezvényeinek szervezésében is fontos a szerepe, illetve a Körösi Csoma Sándor- és a Petőfi Sándor-program lebonyolításában.

A nemzetpolitikai intézményrendszer a járványhelyzet miatt az elmúlt évben, és egyelőre jelenleg is, főként online térben működik, de remélhetőleg már nem sokáig. Ezt az évet a MÁÉRT és a Magyar Diaszpóra Tanács a nemzeti újrakezdés évének hirdette meg, ennek programjaiban nagy szerep hárul a Magyarság Házára. Végül Potápi Árpád János köszönetet mondott Csibi Krisztina igazgatónőnek, az intézmény valamennyi munkatársának és a határon túli partnereiknek eddigi tevékenységükért, a következő évekre pedig sok sikert kívánt.

Hírdetés

Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója megköszönte az államtitkár szavait, majd rátért az elmúlt időszak és a jelen, valamint a közeljövő feladataira. Nem kívánta sem dramatizálni, sem elbagatellizálni a járványhelyzet adta körülményeket, de utalt rá, hogy ez megszabta lehetőségeiket.

Produkcióikat filmen rögzítették, és közösségi oldalukon tették hozzáférhetővé az alkotásokat. Megjegyezte, hogy energiáik nem kis részét emésztette fel a közösségi oldallal folytatott egyoldalú küzdelem, amely az 1990 előtti időkre emlékeztette őket.

2020 őszén még sikerült néhány előadást közönség előtt megtartaniuk, pár hétig hibrid üzemmódban működtek, majd teljesen visszatértek az online térbe. Tavaly tavasz óta több mint 300 kisfilmet készítettek külhoni partnereik közreműködésével: meséket, útikalauzokat, zenei, irodalmi, képzőművészeti és hagyományőrző előadásokat sikerült rögzíteniük, gyakorlatilag naponta jelentkeztek új produkcióval. Kínálatukban most is ezek szerepelnek: film, színház, muzsika, irodalom, képzőművészeti és fotókiállítás, szabadegyetem, mesedélelőtt, rendhagyó óra és útikalauz.

Nagy népszerűségnek örvendenek ezek a programok, a statisztikák szerint több mint tízmillió nézőjük volt, az interakciók, hozzászólások, lájkok száma is túllépte az egymilliót. Folyamatosan készülnek a nemzeti összetartozás éve alkalmából elindított filmjeik is: egyórás portréfilmek magyar emberekről, közösségekről Ausztráliától Észak-Amerikáig, Dél-Afrikától Észak-Európáig, valamint a Kárpát-medencéig.

Születésnapi programjaik, amelyek az egész évet átfogják, naponta jelentkeznek. Az igazgatónő kiemelte a diaszpórában, illetve a Kárpát-medencében élő művészeket, alkotókat bemutató portréfilmeket, valamint megszokott és új sorozataikat.

Az őszi szezont szeptember végén, október elején egy négynapos fesztivállal készülnek indítani, reményeik szerint a személyes találkozások jegyében, de természetesen megmarad az online tér, hogy minél szélesebb körhöz jussanak el a produkciók. Az előadók közül, akikkel remélhetőleg személyesen találkozhat a közönség: a dél-afrikai 1992-es magyar szépségkirálynőt: Papp Bernadettet, Ausztráliából Ilosvay Gusztáv képzőművészt és rádióst, Erdélyből Nagy Regina színész-rendezőt, a Felvidékről a Rómeó Vérzik rockzenekart, Horvátországból az Újvidéki Színházat említette többek között Csibi Krisztina, aki azzal fejezte be tájékoztatóját, hogy valamennyi születésnapi programjukra szeretettel vár mindenkit a Magyarság Háza.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »