Tízéves a görögkatolikus gyermekvédelmi szolgálat

Tízéves a görögkatolikus gyermekvédelmi szolgálat

A jubileumot a görögkatolikus gyermekvédelem mintegy kétszáz munkatársa, a Görögkatolikus Egyház vezetői és a meghívott vendégek Nyíregyházán, a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolán rendezett szakmai napon és konferencián ünnepelték szeptember 2-án.

„Az az Egyház, amely a krisztusi örömhírt szeretné megélni és a mindenkori társadalom számára megmutatni, lényegi küldetésének kell, hogy tekintse a rászorultak felkarolását és megsegítését” – ezzel az alapító gondolattal kezdte meg működését 2011. szeptember 1-jén a Szent Lukács Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ Nyíregyházán. Azóta a Görögkatolikus Metropólia mindhárom egyházmegyéje kiépítette gyermekvédelmi szervezetét, és több ezer gyermekről gondoskodik folyamatosan különféle feladatellátási területű intézményeiben.

A jubileumi rendezvényen részt vett és köszöntőt mondott mindhárom görögkatolikus egyházmegye főpásztora. 

Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita köszönetét elsősorban a munkatársak felé fejezte ki. Orosz Atanáz miskolci püspök elmondta, hogy a Szent Zotikosz Gyermekvédelmi Intézmény fennállásának nyolc éve alatt már több mint nyolcszáz gyermeknek adott otthont. Szocska Ábel püspök azt emelte ki, hogy a Nyíregyházi Egyházmegye a területén nevelkedő több száz gyermekért vállal apai felelősséget a szolgálaton keresztül; a főpásztor számára a saját életútján keresztül is a legfontosabb tapasztalat az, hogy bármit teszünk, bárhogyan neveljük a gyermekeket, abban csak a krisztusi parancsot kell követnünk.

A főpásztori köszöntők után Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára mondott ünnepi beszédet. Emlékeztetett, hogy míg tíz éve újszerű volt a misszió, a feladatvállalás az Egyház részéről, addig ma már az országos ellátórendszerben lévő 23 ezer gyermekből 17 ezer egyházi intézményekben nevelkedik, s ebből jelenleg 25 ezer a Görögkatolikus Egyház intézményeiben.

Az ünnepi köszöntőket szakmai előadások követték. Elsőként Erdei Sándor, az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat (OGYSZ) országos igazgatója beszélt az átalakuló intézményről. Rövid történelmi kitekintés után érintette az 1997-es gyermekvédelmi törvényt, az OGYSZ küldetésnyilatkozatát, és bemutatta azokat a feladatellátó területeket, amelyeket az intézmény foglal magában. Hangsúlyozta, hogy a Görögkatolikus Egyház és az általa vezetett állami szervezet közötti kapcsolat és együttműködés nem szorítkozik csupán az ünnepi napra.

Huszár Dorottya, az Emberi Erőforrások Minisztériumának Gyermekvédelmi és Gyámügyi Főosztályának főosztályvezetője A gyermekbántalmazási protokoll bevezetésével kapcsolatos tapasztalatok címmel tartott előadást; az áldozattá vált gyermekekért dolgozó Barnahus szolgálatot pedig Sarkadi Veronika pszichológus, a Debrecenben működő szolgálat vezetője mutatta be.

Hírdetés

Uzsalyné Pécsi Rita A sikeres nevelés kulcsa: az érzelmi intelligencia című előadásában elhangzott, hogy az érzelmi intelligencia életünk végéig fejleszthető képességünk. A neveléskutató ennek gyakorlatban való alkalmazásához igyekezett támpontokat és fogódzókat adni.

Szibig Marianna Ágnes, a Szent Ferenc Kisnővérei közösség nővére a kamaszokkal végzett csoportos munkáról osztotta meg tapasztalatait. Kiemelte, hogy a hátrányos helyzetű gyermekekkel végzett élményterápia kihívásai, előnyei, örömei, technikái, a közösségépítés és a csoportban működés szabályai mind fontos összetevői a közösségben való boldogulásnak.

A gyermekvédelmi hálózatban élő gyermekek műsorral készültek a jubileumi ünnepségre. A Szent Miklós Gyermekvédelmi Intézményhez tartozó balkányi és nyírszőlősi gyerekek Szent Miklós püspökről szóló előadást mutattak be; fellépett a balkányi lányok népdalköre, valamint a nyírbátori gyerekek kórusa.

A zárszót Papp Tibor főhelynök mondta a rendezők nevében.

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye

Szöveg: Vándor Ilka/Görögkatolikus Metropólia

Fotó: P. Tóth Nóra/Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »