Tizenöt háromszéki műemléképület szorul sürgős tatarozásra

Tizenöt háromszéki műemléképület szorul sürgős tatarozásra

Kovászna megyében tizenöt műemléképület van nagyon leromlott állapotban és szorul sürgős renoválásra – figyelmeztet a Kovászna Megyei Művelődési Igazgatóság. Számos műemlék-épületre ráfér a tatarozás Kovászna megyében is.

Tizenöt háromszéki műemléképület szorul sürgős tatarozásra

Archív • Kovászna Megye Tanácsának sajtóirodája

A prefektúra honlapján közzétett jelentésükben az áll, hogy a háromszéki műemléképületek 80 százaléka magántulajdonban van, az állapotuk változó, leginkább azok vannak veszélyben, melyek tulajdonjoga még nem tisztázott, vagy lakatlanok.

Hírdetés

Sürgős javításra szorul többek között az árapataki Domokos-kúria, a kökösi faházak, a dálnoki Lázár-Beczásy udvarház, az aldobolyi Hollaky-kúria, a sepsiszentgyörgyi egykori vágóhíd épülete, a berecki Szent Miklós-templom, a Kovászna és Kommandó közötti ipartörténeti műemléknek számító sikló.

A jelentésben pozitív példaként említik az olaszteleki Daniel kastélyt, a miklósvári Kálnoky kastélyt, a dálnoki Gaál kúriát, az erdőfülei Ferenzcy- Boda kúriát, több csernátoni udvarházat, melyeket a tulajdonosok felújítottak.

Arra is kitérnek, hogy a renoválásokat többek között a szakemberek, a tervezők hiánya is késlelteti. Az elmúlt évben tíz műemlék felújítását kezdték el vagy folytatták, ezek között említik a sepsiszentgyörgyi Vártemplomot, az esztelneki ferences kolostor épületét, Kézdivásárhely történelmi központját, a minorita rendház épületét.

Szintén tavaly a művelődési minisztérium vagy a művelődési igazgatóság kiadta az engedélyt a Székely Nemzeti Múzeum, a Székely Mikó Kollégium, a Mihai Viteazul Főgimnázium épületeinek, valamint az oltszemi Mikó-kastély tervezett felújítására.

 Bíró Blanka


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »