Tizenkét válogatott utazhat az Eb-re

Tizenkét válogatott utazhat az Eb-re

Kilenc hely elkelt, tizenöt kiadó maradt. A 2024-es németországi labdarúgó-Európa-bajnokságon huszonnégy válogatott vesz részt, a selejtezők utolsó két fordulójában tizenkét csapat kiharcolja a részvételi jogot, a fennmaradó három helyről a 2024. márciusi pótselejtezők döntenek. Vajon ott lesz a szerencsés tizenkettő között a magyar válogatott is?

A fenti mondatok egyike tartalmazott némi téves információt. Az Eb-selejtezők I csoportjában nem az utolsó két mérkőzés vár mind a hat alakulatra. Az izraeliek az októberben kirobbant háború miatt mindkét októberi találkozójukat elhalasztatták, amelyek közül az egyiket, a Koszovó ellenit november 12-én játszották le Pristinában, és 1-0-s vereséget szenvedtek, míg a Svájc elleni hazai meccset 15-én pótolják a felcsúti Pancho Arénában. Majd 18-án jöhet a teljes kilencedik, 21-én pedig a tizedik forduló. A románokat szintén Felcsúton fogadják az izraeliek, az utolsó körben Andorrában lépnek pályára. A fehéroroszok mellesleg ismét az újpesti Szusza Ferenc Stadionban játsszák le a hazai mérkőzésüket. Az I jelű hatosból a 16 pontos románok (8 mérkőzés) és a 15 pontos svájciak (7) mellett a 11 pontos izraeliek (7), valamint a 10 pontos koszovóiak (8) is kijuthatnak a kontinenstornára, az egymás elleni meccsek döntenek majd arról, melyik két válogatott utazhat Németországba. Svájc és Izrael bízhat a pótselejtezőkben is, Románia számára viszont csak a csoportkörből vezet út az Eb-re.

A kilenc biztos Eb-résztvevő: Németország, Belgium, Franciaország, Portugália, Spanyolország, Skócia, Törökország, Ausztria és Anglia. Az A csoportban a fontos kérdésekre már választ kaptunk.

Spanyolország és Skócia végez az első két helyen, a jelenleg negyedik Georgia biztosan pótselejtezőt játszik, méghozzá a C ágon első számú rangsoroltként, köszönhetően a Nemzetek Ligájában elért csoportgyőzelmének, ami hazai pályát jelent az elődöntőben és a döntőben is, az Erling Haalandot soraiban tudó Norvégia pedig a harmadik helyet foglalja el, és csak reménykedhet abban, hogy összejön a pótselejtező. A B csoportból a franciák már Eb-szereplők, a hollandok kijutása szinte biztosra vehető, a görögök a pótselejtezők C ágára kerülnek, második csapatként, vagyis otthon játszhatnának az elődöntőben.

Hírdetés

A C csoportból Anglia az egyik kijutó, a másik helyre ketten pályáznak, a 10 pontos Olaszország és a 13 pontos Ukrajna. Az Eb-címvédő két meccset játszik, az ukránok viszont csak egyet, és azt az egyet Leverkusenben, 20-án, épp az olaszok ellen. Az olaszok 17-én, Rómában fogadják a(z) (észak)macedónokat. Az egyik gárdára tehát pótselejtező vár. A D csoportban nagy harc fog folyni az utolsó két fordulóban. A törökök kijutottak a kontinensbajnokságra, a másik, Eb-t érő helyre hárman pályáznak: a walesiek, a horvátok és az örmények. Az első két csapat 10 pontot szerzett, utóbbi 7-et. November 18-án Örményország-Wales és Lettország-Horvátország, 21-én Horvátország-Örményország és Wales-Törökország mérkőzéseket rendeznek. A horvát és a walesi válogatott közül az egyikre biztosan pótselejtező vár az A ágon, az örmények viszont csak a csoportkörből juthatnak ki a tornára.

Az E jelű ötös tűnik a legbonyolultabbnak. A 13 pontos Albániát a 11 pontos Csehország, a 10 pontos Lengyelország és a 9 pontos Moldova követi. Az albánok Eb-részvétele ennek ellenére szinte biztosra vehető, ahogy a lengyelek pótselejtezője is, a moldovaiak viszont csak a csoportkörből juthatnak ki az Eb-re. November 17-én Moldova-Albánia és Lengyelország-Csehország, 20-án Albánia-Feröer és Csehország-Moldova összecsapásokra kerül sor.

Az F csoportban megvan a két résztvevő, Belgium és Ausztria, Svédország lemarad a tornáról, Azerbajdzsán és Észtország pedig a pótselejtezőkre pályázik. A G csoportban szerepel Magyarország, egy pont kell az egyenes kijutáshoz, Szerbia és Montenegró küzd még az Eb-részvételért.

A H csoportból a finnek a pótselejtezők B ágára kerülnek, marad tehát három csapat két helyre. A szlovénok és a dánok 19 pontot, a kazahok 15 pontot szereztek eddig. November 17-én Kazahsztán-San Marino és Dánia-Szlovénia, három nappal később Észak-Írország-Dánia és Szlovénia-Kazahsztán mérkőzések döntenek a végső sorrendről. A kazahoknak mindkét meccsen nyerniük kellene, különben a pótselejtezők C ágára kerülnek, és valószínűleg a görögökkel találkoznak az elődöntőben. A J csoport egyik Eb-résztvevője Portugália, a másik jó eséllyel Szlovákia lesz. A szlovákok 16, a luxemburgiak 11, az izlandiak 10 ponttal rendelkeznek, a bosnyákok pedig a pótselejtezők B ágára kerülnek.

November 16-án Luxemburg-Bosznia-Hercegovina és Szlovákia-Izland, 19-én Bosznia-Hercegovina-Szlovákia, Liechtenstein-Luxemburg és Portugália-Izland összecsapások döntenek a második hely sorsáról. Luxemburg a pótselejtezők C ágára jutna, Izland pedig az A vagy a B ágra, ha lemarad az egyenes kvalifikációról.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »