Tizenegy rendőr halt meg légi csapásokban

Tizenegy rendőr halt meg légi csapásokban

Legalább tizenegy rendőr vesztette életét légi csapásokban Afganisztán déli részén – közölték hétfőn helyi illetékesek, egyikük azzal vádolta meg a NATO-t, hogy tévedésből a szövetségesek mérhettek csapást a rendfenntartókra.

A légitámadások vasárnap délután érték a rendőrség egyik kábítószer-ellenes egységét az afganisztáni ópiumtermesztés központjának számító Hilmend tartományban – jelentették kormánytisztviselők. „A kábítószer-ellenes csoport tizenegy rendőre meghalt, négy másik pedig megsebesült a nemzetközi erők légi csapásában a Hilmend tartománybeli Garmszir körzetben” – mondta az afgán belügyminisztérium helyettes szóvivője.

Hírdetés

Az észak-atlanti szövetség Afganisztánban állomásozó erői ugyanakkor tagadták, hogy a koalíciós csapatok szeptember 6-án légi csapást hajtottak volna végre Hilmend tartományban. A katonai szervezet közlése szerint az amerikai erők vasárnap tálib célpontokat támadtak a szomszédos Kandahár tartományban, de annak a műveletnek egyetlen áldozata sem volt az afgán biztonsági erők részéről.

Afganisztán a mákalapú kábítószerek (heroin) legnagyobb termelője, 2014-es adatok szerint a világon terjesztett illegális ópiumtermékek 90 százaléka innen származik.

A NATO vezette nemzetközi biztonsági erők (ISAF) harci küldetése január elsejével hivatalosan véget ért Afganisztánban. Ezzel egy időben vette kezdetét az Eltökélt Támogatás fedőnevű misszió, amelynek keretében húsz ország (köztük Magyarország) mintegy 12 ezer katonája képezi ki és látja el tanácsokkal az afgán biztonsági erőket.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »