Tíz középkori találmány, amely megváltoztatta a világot

Tíz középkori találmány, amely megváltoztatta a világot

Annak ellenére, hogy az ókor és az újkor közötti „sötét”, elmaradott korszakként tartják sokan számon, az európai középkorban valójában – ha lassabban is, mint korábban vagy a későbbiekben – továbbra is fejlődött a tudomány, és számos, az emberiség történetében mérföldkövet jelentő találmány is ebből a korból származik.

Bár már az ókorban is léteztek különféle időmérő szerkezetek, az időt pontosan számláló, mechanikus eszközök előállítása csak a középkorban vált lehetségessé. Az, hogy az emberek már nem csupán hozzávetőlegesen, hanem percre pontosan tudták követni az idő múlását. Alapvető változásokat eredményezett a mindennapok beosztásában és a munka megszervezésében, különösen a városokban.

Habár könyveket már a 11. századi Kínában is nyomtattak, a 15. században a német Johannes Gutenberg által feltalált nyomda új korszakot jelentett az írott információ tömegekhez való eljuttatásában, ami elősegítette az irodalmi nyelvek létrejöttét Európában, megnyitva a latinul nem tudó laikus lakosság előtt is a tudás tárházát. A számítógépek 20. század végi térnyeréséig a könyvek és általában a nyomtatott médiumok jelentették az elsődleges információközlési formát világszerte.

A szintén Kínában, valamikor a 9. és a 11. század között feltalált puskapor hamar megtalálta útját a szórakoztató tűzijátékokból a hadi fegyverekbe. A hódító mongolok a 13. század során szerte Eurázsiában elterjesztették használatát, Európába eljutva az elkövetkező évszázadok során teljességgel forradalmasította a hadviselést, és elavulttá tette az addig használt fegyvereket.

Habár a gabona őrlésére emberi és állati erővel hajtott malmokat már az ókorban is építettek a kézi őrlés helyettesítésére, a középkorban kezdődött meg a természeti erők kiaknázása a folyamat megkönnyítésére. E rendszerek annyira beváltak, hogy a világ minden táján a mai napig alkalmazzák őket.

Hírdetés

Miután a 15. században elterjedt az Arab-félszigetről kiindulva elterjedt a muszlim világban, a kávé fogyasztására fenntartott vendéglátóhelyek gombamód szaporodtak az Oszmán Birodalomban. A kora újkorban a trend átgyűrűzött a keresztény világba is, megváltoztatva nem csupán az európaiak étrendjét, de újfajta társasági helyet és élményt is előidézve.

Habár nem tisztázott, hogy ki találta fel az első „pápaszemet”, az ilyen eszközök már a 13. század második felétől fellelhetők voltak Nyugat-Európában. A látásproblémák javítását szolgáló találmány a középkor egyik leghasznosabb vívmányának bizonyult, napjainkban emberek százmillióinak teszi könnyebbé a mindennapi életét.

A Biblioteca Malatestiana az olaszországi Cesenában minden bizonnyal a világ legrégebbi nyilvános könyvtára. Az 1452-ben épült létesítményt a város birtokolta, a lakók pedig szabadon vehették igénybe szolgáltatásait. Napjainkban az államok, városok és más közösségek által fenntartott könyvtárak továbbra is fontos szerepet játszanak a lakosság művelődésében.

A középkori gótika fénykorában épült templomok egyik építészeti jellegzetessége a támív, amelynek köszönhetően az építmények sokkal nagyobb belmagassággal, vékonyabb falakkal és nagyobb ablakokkal rendelkezhettek. Ezek az újítások napjainkig hatással vannak az építészetre, a nagy belső terekkel és sok természetes fénnyel való tervezés kezdetét jelentették.

A világ első ismert papírpénzei a 7. századi Kínából származnak. A papírpénz legfontosabb előnye a különféle nemesfémekből készült fizetőeszközökkel szemben a könnyű szállíthatóság, ami nagy mértékben megkönnyíti a kereskedelmet. Az értékesnek aligha mondható anyagnak értéket tulajdonítani azonban olyan gondolat volt, amelyet az embereknek világszerte évszázadokba telt megszokniuk. A 13. században a mongolok is próbálkoztak papírpénz bevezetésével közel-keleti meghódított területeiken, azonban a kísérlet kudarcot vallott. A maiakhoz hasonló bankjegyek a 17. században jelentek meg Európában, azóta pedig a világon szinte mindenhol elterjedtek.

Habár ezek az eszközök kezdetleges formában már az ókorban léteztek, a középkori arab tudomány fejlesztette őket tökélyre. Az égitestek közötti távolság mérése hasznosnak bizonyult nem csupán a csillagászat, de a navigáció és a térképeszet területén is. Habár később fejlettebb találmányok váltották fel őket, az elvek, amelyek mentén működnek, máig nagy jelentőséggel bírnak a tudományban és a technikában.


Forrás:mult-kor.hu
Tovább a cikkre »