Tíz éve mondanak rózsafüzért Rimini egyik terén az üldözött keresztényekért – Ferenc pápa üzenete

Tíz éve mondanak rózsafüzért Rimini egyik terén az üldözött keresztényekért – Ferenc pápa üzenete

Az üldözött keresztényekért 2014-ben indult rózsafüzér imádság az Adriai-tengerparton fekvő Rimini főterén. A kezdeményezés szervezője a Nazarat Bizottság az üldözött keresztényekért, amelynek idei, augusztus 20-i közös imáján részt vesz Nicolò Anselmi püspök, Rimini főpásztora is. Ferenc pápa július 25-én írt üzenetet a szervezetnek, hálásan megköszönve tanúságtételüket.

A Szentatya megköszönte, hogy e tanúságtátel révén az igazságtalanság, az elnyomás, a gyűlölet és kapzsiság által megsebzett emberek fájdalmával azonosulnak.

A közös rózsafüzér imádság Riminiben 2014 augusztusában indult útjára, miután Irakban az  Iszlám Állam terrorszervezet, az ISIS augusztus 6-án és 7-én elüldözte a Ninivei-síkságon lakó keresztényeket, akiknek ottani jelenléte egyidős magával a kereszténységgel. A közös rózsafüzér imát minden hónap huszadikáján tartják. Az induláskor akkora nagy sikert aratott a kezdeményezés, hogy egyre több olasz város központi terére szerveztek hasonló imádságokat. A rózsafüzér ima különlegessége éppen az, hogy azt zárt helyen, templomban vagy egyéb közösségi helyen tartják, így az imának a kegyelmi hatáson túl nagy tanúságtevő ereje is van. A közös ima után gyűjtést tartanak, melynek összegét elküldik az iraki és szíriai nehéz sorsú katolikus családok számára.

A Nazarat bizottság elnökének, Marco Ferrininek küldött levelében Ferenc pápa köszönet mond azért, „hogy tájékoztatták őt az üldözött keresztényekért végzett imádságukról, amely megkülönböztetett figyelemmel fordul immár tíz éve a szörnyű konfliktusok által sújtott országokban élő számos testvér és nővér felé”. A Szentatya osztozni akar az üldözött keresztényekért folytatott, immár tíz éve végzett Mária-imádság örömében, mely a Nazarat bizottság kezdeményezésére született és terjedt el immár a világ számos városában.

Hírdetés

A pápa hálásan köszöni a tanúságtételüket, „mellyel az igazságtalanság, az elnyomás, a gyűlölet és a kapzsiság által megsebzett népesség fájdalmát átérzik és kifejezésre juttatják szeretetüket és közelségüket irántuk. Napjainkban jobban, mint valaha az egész emberiségnek szüksége van a béke örömhírére, aminek megosztása minden keresztény ember közös hivatása.” Ferenc pápa reméli, hogy mindazok, akik buzgó szívvel és lélekkel telve csatlakoznak egy-egy imádságos alkalomhoz, továbbra is hozzájárulnak a mindenki iránti tisztelet, a befogadás és a befogadó testvériség kultúrájának elmélyüléséhez, „melyben mindenki megízlelheti a közösség kenyerét és a szolidaritás örömét”.

A  Szentatya arra buzdít mindenkit, hogy kérjék a Segítő Szűzanya támogatását, hogy vegye őket köntösének oltalmába és így támogassa őket a próbatételek idején. Ezekre a szándékokra küldi apostoli áldását, amelyet szívből küld a Bizottság tagjaira és mindazokra, akik részt vesznek a mostani jubileumi imán, és továbbra is kéri, hogy érte is imádkozzanak. 

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican Media

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »