Tíz éve avatták szentté XXIII. János és II. János Pál pápát

Tíz éve avatták szentté XXIII. János és II. János Pál pápát

XXIII. János és II. János Pál pápa szentté avatásának 10. évfordulójára emlékezve a Szent Péter-bazilikában mutatott be szentmisét Giovanni Battista Re bíboros, a Bíborosi kollégium dékánja április 27-én. A történelmi eseményre emlékezve Ferenc pápa tíz évvel ezelőtt, 2014. április 27-én mondott homíliáját is felidézzük, melyben elődeit méltatta.

Az évforduló alkalmából celebrált liturgián Angelo Comastri bíboros, emeritus vatikáni helynök homíliájában II. János Pál pápa alakja állt a középpontban; kiemelve az evangéliumhoz való ragaszkodását és bátorságát: a béke, a család, az élet és minden ember méltóságának védelmében, a maffia elítélésében, a fiatalokkal való párbeszéd megkezdésében, valamint a Mária, Krisztus Anyja iránti tisztelet megélésében és megerősítésében.

A 2014. április 27-én, az isteni irgalmasság vasárnapján a Szent Péter téren ünnepelt szentté avatáson becslések szerint mintegy nyolcszázezer hívő vett részt: 500 ezer zarándok a téren, további 300 ezer ember a Róma-szerte elhelyezett kivetítőkön követte a szertartást. A szentmisén 150 bíboros és 700 püspök koncelebrált.

A Vatikáni Rádió akkori tudósítása „a négy pápa napjaként” említette az ünnepet, tekintve, hogy a frissen szentté avatott pápák mellett Ferenc pápa és XVI. Benedek emeritus pápa is jelen volt, utóbbi szintén koncelebrált.

A különleges szentté avatás azért is került éppen isteni irgalmasság vasárnapjára, mert II. János Pál pápa 2005-ben az ünnep előestéjén hunyt el. 

Szent XXIII. János pápa emléknapját október 11-re, Szent II. János Pál pápáét október 22-re helyezte az Egyház.

Ferenc pápának a szenttéavatási szentmisén mondott homíliája egy részletével emlékezünk a történelmi pillanatra, amikor két sokak által nagyon szeretett elődjét oltárra emelte.

*

Hírdetés

XXIII. Jánosban és II. János Pálban megvolt a bátorság ahhoz, hogy Krisztus sebeire nézzenek, megérintsék átszegett kezeit és átszúrt oldalát. Nem szégyenkeztek Krisztus teste miatt, nem botránkoztak meg Őbenne, a keresztjében; nem éreztek szégyent a testvér teste miatt (vö. Iz 58,7), mivel minden szenvedő emberben Jézust látták. Mindketten bátor emberek voltak, telve a Szentlélek parrésziájával, nyílt, világos beszédével, s tanúságot tettek az Egyház és a világ előtt Isten jóságáról, irgalmasságáról.

20. századi papok, püspökök és pápák voltak. Ismerték e kor tragédiáit, de ezek nem gyűrték maguk alá őket. Erősebb volt bennük Isten; erősebb volt a Jézus Krisztusba, az ember Megváltójába és a történelem Urába vetett hitük; erősebb volt bennük Isten irgalmassága, amely ebben az öt sebhelyben megmutatkozik; erősebb volt Mária anyai közelsége.

Ebben a két, Krisztus sebhelyeit szemlélő emberben és az Ő irgalmasságának e két tanújában „élő remény” lakozott, együtt a „kimondhatatlan dicsőséges örömmel” (1Pt 1,3.8). Olyan remény és öröm volt ez, amelyet a feltámadott Krisztus ad a tanítványainak, és amelytől senki sem foszthatja meg őket. A húsvéti remény és öröm áthaladt a lecsupaszítás, a kiüresedés, a bűnösökhöz való, végsőkig elmenő közelség olvasztótégelyén, egészen ennek a kehelynek a csömöréig. Ez az a remény és öröm, amelyet a két szent pápa ajándékba kapott a feltámadott Úrtól, s a maguk részéről bőséggel ajándékoztak Isten népének, örök elismerést nyerve ezáltal.

Ezt a reményt és örömet lélegezték be a hívők első közösségében, Jeruzsálemben, amelyről az Apostolok cselekedeteinek könyve szól (vö. 2,42–47). Olyan közösség volt ez, amelyben megélték az evangélium lényegét, vagyis a szeretetet, az irgalmasságot, egyszerűségben és testvériességben.

Ez az Egyháznak az a képe, amelyet a II. Vatikáni Zsinat maga előtt tartott. XXIII. János és II. János Pál együttműködtek a Szentlélekkel, hogy helyreállítsák és naprakésszé tegyék az Egyházat eredeti alkatának megfelelően, azon alkat szerint, amelyet a szentek kölcsönöztek az Egyháznak az évszázadok során. Ne feledjük el, hogy pontosan a szentek azok, akik előreviszik és növelik az Egyházat. A zsinat összehívásában XXIII. János kifinomult, Szentlélektől való tanulékonyságról tanúskodott, engedte vezetni magát, és pásztor volt az Egyház számára, egy vezetett vezető, a Szentlélek által vezetett vezető. Ez volt az ő nagy szolgálata az Egyház számára; ő volt a Szentlélektől való tanulékonyság pápája.

Az Isten népéért végzett ezen szolgálatban II. János Pál volt a család pápája. Ő maga mondta egy alkalommal: azt szeretné, hogy a család pápájaként emlékezzenek rá. Szívesen hangsúlyozom ezt, miközben szinódusi utat járunk be a családokról és a családokkal. Ezt az utat ő bizonnyal nyomon kíséri és támogatja a mennyből.

Isten népének ez a két új szent pásztora járjon közben az Egyházért, hogy a szinódusi úton levés e két éve alatt mutasson a Szentlélektől való tanulékonyságot a család lelkipásztori szolgálatában. Mindketten tanítsanak minket arra, hogy ne botránkozzunk meg Krisztus sebhelyein, hatoljunk be az isteni irgalmasság misztériumába, amely mindig remél, mindig megbocsát, mert mindig szeret.

(Fordította: Török Csaba)

Fotó: Vatican Media

Magyar Kurír
(vn)


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »