Tíz éve adták át a Pösténypusztát Petővel összekötő Katalin hidat

Tíz éve adták át a Pösténypusztát Petővel összekötő Katalin hidat

Tíz esztendeje, 2012. február 24-én került sor a Pösténypuszta és Pető között átívelő Ipoly-híd ünnepélyes átadására.

Az Ipoly-hidak Újjáépítéséért Polgári Társulás egykori társelnökéről, Molnár Katalinról elnevezett híd átadásának tizedik évfordulója alkalmából a Közép Ipoly-mente Regionális Fejlesztési Ügynökség az Ipoly-hidak Újjáépítéséért Polgári Társulással és Szécsény Város Önkormányzatával együttműködve 2022. február 24-én ünnepélyes megemlékezést tartott az átkelőn.  rendezvényen jelen volt többek között Magyarország Innovációs és Technológiai Minisztériumának közlekedéspolitikáért felelős államtitkára, Mosóczi László, a Szlovák Köztársaság Közlekedési és Építésügyi Minisztériumának államtitkára, Jaroslav Kmeť, a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke, Skuczi Nándor, Besztercebánya megye alelnöke, Ondrej Lunter, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. útfejlesztési igazgatóhelyettese, Juhász Zoltán és az Ipoly-hidak Újjáépítéséért Polgári Társulás társelnöke, Lőrincz Mária is.

Pászti Károly, az ipolybalogi Szent Korona Kórus másodkarnagya, illetve a nagykürtösi járási Ipolybalog és a magyarországi Ipolyvece közötti gyalog- és kerékpárhíd megépítésének ötletgazdája február 25-én a közösségi oldalán arról tájékoztatott, hogy az összes prominens meghívottal az ünnepség után tudott néhány szót váltani, s kivétel nélkül mindannyian – a korábban már írásba adott nyilatkozatukat szóban is megerősítvén – támogatásukról biztosították a Szent Korona híd ügyét:

Hírdetés

Jó volt látni, hogy nagy az egyetértés községi, megyei és miniszteri szinten is a két ország határmenti régiójának közlekedési, turisztikai és infrastrukturális fejlesztését tekintve. Remélem, nem árulok el titkot, hogy szó esett további hidak építéséről, a vasúti összeköttetés helyreállításáról Ipolyságon, és a Volán bevonásával a két ország közötti – nyilván elsősorban turisztikai célú – autóbuszjáratok indításáról Salgótarjánból Szlovákia északi része felé.”

Mint megfogalmazta, Ondrej Lunter elárulta, hogy komoly kerékpárút-fejlesztésre készülnek a régióban, mely koncepcióba jól illik az Ipolybalog alá megálmodott híd és az Ipolyvecét összekötő kerékpárút is:

Biztosított arról, hogy a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. által a környezetvédelmi hatástanulmány és engedély elkészítésére márciusban kiírandó közbeszerzési pályázatában segítséget fog nyújtani az őszig kiválasztandó nyertes pályázónak szlovák oldalról a szakhatóságok eléréséhez, a hivatali ügyek koordinálásához.”


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »