Tisztelgés elődeink előtt Bajsán – II. Délvidéki Ősök Napja

Tisztelgés elődeink előtt Bajsán – II. Délvidéki Ősök Napja

A Magyar-Turán Délvidék és a Magyar–Turán Szövetség közös szervezésében valósult meg a második Délvidéki Ősök Napja hagyományőrző ünnep a bajsai Bács-ér völgyben július 23-24-én. A délvidéki és Kárpát-medencei hagyományőrző csapatok együtt emlékeztek meg és tisztelegtek történelemformáló őseik előtt a bajsai régi téglagyár területén. A délvidéki hagyományőrző ünnepnek azért volt kiemelkedő jelentősége, mert a Magyar-Turán Szövetség fontos céljának tartja – mind a megmaradás, mind pedig a magyar nemzeti közösségek megerősítése szempontjából – a határon túli magyarság kulturális rendezvényeinek és anyanyelvi művelődésének segítését, ez hatványozottan fontos feladat a Délvidék magyarlakta területein, amelyet az utóbbi évtizedekben háború, asszimiláció, elvándorlás sújtott.

Fotó: Kádár Károly

A rendezvényt megelőző napokban Bíró András Zsolt antropológus, a Magyar-Turán Szövetség elnöke Bajsán megtartotta teltházas őstörténeti előadását, amelyben bemutatta a Magyar-Turán Közhasznú Alapítvány és a Magyar-Turán Szövetség munkásságát. Az utóbbi évek antropológiai és genetikai kutatásainak tükrében mutatta be Bíró András Zsolt a magyarság őstörténetének bizonyos fejezeteit, valamint a néprajzi adatok és a régészetei leletek tükrében az ősi magyarság kultúrájáról is ismertette a megjelenteket.

Bíró András Zsolt előadása / Fotó: Kádár Károly

A rendezvény első napján Bajsa polgármestere Lackovics Károly köszöntötte az eseményre érkező látogatókat, majd Bíró András Zsolt, a Magyar-Turán Közhasznú Alapítvány elnöke tartotta meg ünnepi beszédét, megnyitva ezzel a második Délvidéki Ősök Napja rendezvényt.

Bíró András Zsolt beszédében kiemelte a délvidéki magyarság megmaradásának fontosságát, valamint az alapítvány azon célkitűzéseit és erőfeszítéseit, amelyekkel igyekeznek megőrizni és továbbörökíteni nemzetünk kulturális értékeit, hagyományait az utókor számára. Az elszakított területeken élők számára talán még fontosabbak az ilyen események, amelyekkel megerősíthetjük azt az erőt és folytonosságot, amely több, mint ezer éven át tartotta meg hazánkat és nemzetünket. A magyarság az egyetlen nemzet, melynek a történelem során sikerült tartósan egy országban egyesíteni a Kárpát-medencét. Ez az ország – ha megtépázva is – több, mint 1100 éve fennáll. Ez olyan dicső múlt, melyhez hasonlóval kevés európai nemzet dicsekedhet, és amelyre méltán lehet büszke minden magyar.

Fotó: Kádár Károly

A közös történelmi múlt a nemzetet összekötő kapcsok egyike, és ennek megismerése segítheti a magyar nemzet határokon átívelő kulturális újraegyesítését – emelte ki Bíró András Zsolt, majd mindenkit meghívott, hogy vegyen részt az idei Kurultajon, amely Európa legnagyobb lovas hagyományőrző ünnepe, a magyar és a keleti testvérnépek találkozója.

Hírdetés

Mindezek szellemében, Link Lajos, a Magyar-Turán Délvidék szervezet vezetőjének irányításával idén második alkalommal került megrendezésre a Délvidéki Ősön Napja.

Fotó: Kádár Károly

Az ünnepségen szombaton és vasárnap is több alkalommal megtekinthető volt a viselet és fegyverzet bemutató valamint a nomád harci bemutatók (szablya, fokos, lándzsa és íj használat) a Felföldi Dalia Iskola tagjainak részvételével. A délvidéki és anyaországi résztvevők mellett, felvidéki és erdélyi résztvevő csapatok is érkeztek a rendezvényre. A hagyományőrző ünnep területén felépült egy a honfoglalás korát idéző jurtatábor, melyben a honfoglalás kori magyarság mindennapi életében szerepet játszó használati tárgyakat valamint fegyvereket és viseleti elemeket tekinthettek meg az érdeklődők. Hagyományőrző íjászverseny valamint nomád vértes szablyavívóverseny is gazdagította a programok sorát.

Fotó: Kádár Károly

Szombaton és vasárnap is az ősi magyarok életét megelevenítő előadásra került sor a jurtatáborban, továbbá a gyerekeknek kézműves foglalkozások, játéksarok került kialakításra, valamint nagy érdeklődéssel próbálták ki az íjászatot és lovaglást. A rendezvény főbb mozzanataira táltos dobolás hívta fel a figyelmet. A szombati napot, nagy érdeklődés mellett, a Tabulatura koncert zárta, végül vasárnap este ünnepzáró szertűzzel ért véget az esemény.

Fotó: Kádár Károly

 

 

 


Forrás:kurultaj.hu
Tovább a cikkre »