Tippek a reggeli székletért

Tippek a reggeli székletért

A székrekedés rendkívül kellemetlen tud lenni, ám mielőtt még gyógyszerrel orvosolnánk problémát, érdemes lehet néhány természetes praktikát kipróbálni.

Következzen néhány módszer, amelyek segítségével könnyebben indul majd be az a bizonyos reggeli nagydolog. A womenshealthmag gyűjtéséből válogattunk – írja a Házipatika.com.

„A rostokban gazdag, magas víztartalmú ételek – mint például sárgarépa, az alma, vagy akár az avokádó – segítenek fenntartani a belek megfelelő mozgását” – mondja dr. Christine Lee, a Cleveland Klinika gasztronenterológusa. „A rostok továbbá megkötik a felesleges salakanyagokat, a méreganyagokat, és így azok kiürülnek a szervezetünkből. Magas vízmegkötő képességük révén pedig telítik a bélrendszerünket, ezáltal csökken az éhségérzetünk is” – teszi hozzá Lee.

„Nem véletlenül része oly sok ember reggeli rutinjának a kávé. A meleg italok is segítik a belek mozgását, a kávé pedig kifejezetten hasznos lehet ebben az esetben. Egyrészt mert a hő stimulálja a beleket, másrészt mert már önmagában a kávé, egészen pontosan a benne található koffein is hasomló hatással bír” – mondja dr. Lee.

Hírdetés

„A séta, a kocogás, vagy éppen a biciklizés, mind fokozzák az anyagcserét, ezáltal pedig a beleink mozgását is” – magyarázza dr. Lee. A szakember szerint tehát a rendszeres széklet érdekében fontos lenne, hogy mindennapjainkba a testmozgást is beépítsük. 

A gát és környékének masszírozása segít ellazítani az izmokat, ezáltal pedig könnyebbé válhat a székletürítés. A gátmasszázshoz érdemes némi semleges olajat használni és mindig gyengéd, körkörös mozdulatokkal végezni.

Kutatások is bizonyították, hogy ha a hagyományos módon, azaz földre tett talpakkal ülünk a toaletten, akkor a végbél olyan alakot vesz fel, amely megnehezíti a széklet távozását. A guggoló pozíció hatására azonban kiegyenesedik a végbél, ami jelentős mértékben megkönnyíti a széklet áthaladását. Ezt a guggoló pozíciót a legkönnyebben úgy érhetjük el, ha vécézés közben lábainkat egy sámlira tesszük.

A székrekedés egyik leggyakoribb oka a kiszáradás. Ha ugyanis a szervezetünk dehidratált lesz, a székletünk keménnyé válhat. A kemény széklet pedig – amellett, hogy már önmagában is kellemetlen – hozzájárulhat a székrekedés, azaranyérkialakulásához, de akár végbélrepedést is okozhat.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »