Tiltott tárgyakat csempészett a börtönbe a biztonsági felügyelő

Tiltott tárgyakat csempészett a börtönbe a biztonsági felügyelő

A Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség előnyért hivatali kötelességét megszegve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat négy személy ellen a Debreceni Törvényszék Katonai Tanácsánál. Egy büntetés-végrehajtási intézetben  dolgozó férfi – rokonán keresztül – illegális kapcsolatot tartott fenn az intézetben elhelyezett fogvatartottakkal.

Hírdetés

A vádirat lényege szerint egy büntetés-végrehajtási intézetben biztonsági felügyelőként dolgozó férfi 2021. november elejétől – rokonán keresztül – illegális kapcsolatot tartott fenn az intézetben elhelyezett fogvatartottakkal.

Ennek során az őrmester a rokona közvetítésével készpénzt fogadott el azért, hogy a fogvatartottak igényének megfelelően, tiltott tárgyakat, mobiltelefont és ahhoz tartozó töltőt vigyen be az intézetbe. A fogvatartottak alkalmanként 300 000 forintot adtak a tiltott tárgyakért cserébe, amiből a büntetés-végrehajtási dolgozó 100 000 forintot kapott. A fennmaradó összeget a rokona megtartotta magának.

A vesztegetési pénzre figyelemmel a biztonsági felügyelő a 2021. november 25-én kezdődő szolgálata megkezdésekor hivatali kötelességét megszegve egy, a szokásosnál kisebb méretű mobiltelefont és annak működtetéséhez szükséges eszközöket vitt be a büntetés-végrehajtási intézetbe. A hivatalos személynek minősülő felügyelő a tiltott tárgyakat azzal a szándékkal rejtette el, hogy azokat a szolgálata alatt a fogvatartottaknak átadja, akik a telefonnal meg nem engedett kapcsolatot kívántak fenntartani.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján indult ügyben a nyomozó ügyészség a biztonsági felügyelő és rokona, valamint két fogvatartott ellen emelt vádat.

Vádiratában az ügyészség azt indítványozta, hogy a bíróság ítélje szabadságvesztés büntetésre a – több mint fél évig letartóztatásban lévő – büntetés-végrehajtási dolgozót és rokonát, valamint mindkét – azóta is jogerős szabadságvesztés büntetésüket töltő – fogvatartottat.

A büntetés-végrehajtási őrmester szolgálati jogviszonya 2021. november 25-én megszűnt.


Forrás:privatkopo.hu
Tovább a cikkre »