Tiltakoznak az orosz bombák miatt

Az orosz légierő szombatra virradóan és napközben ismét bombázta az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet hadállásait fellegváruk, az északnyugat-szíriai Rakka város közelében, de más lázadók pozícióit is az ország középső részén – közölték szíriai és orosz katonai források, valamint az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns szervezet.

Az IÁ-hadállásokat érő bombák robbanása Rakkáig elhallatszott – mondta Rámi Abdelrahmán, a londoni székhelyű OSDH vezetője helyi aktivistákra hivatkozva.

Csapás az Iszlám Államnak

Egy orosz katonai szóvivő közlése szerint harci gépeik az utóbbi egy napban 20 bevetést hajtottak végre Szíria középső és északi részén, és ezek során az IÁ kilenc létesítményét érte találat. Rakka környékén egy parancsnoki posztot és egy fegyverraktárat semmisítettek meg. Az északnyugati Idlíb tartományban is szétromboltak egy fegyver- és egy lőszerraktárat – mondta a szóvivő. Az OSDH szerint az IÁ Idlíbben nincs jelen, tehát az említett célpontok más lázadószervezetekéi voltak.

Hírdetés

Tiltakoztak Putyinnál

Recep Tayyip Erdogan török elnök azzal a felhívással fordult Vlagyimir Putyin orosz államfőhöz, hogy vizsgálja felül a szíriai légi hadjárat elindítására vonatkozó döntését, és azzal vádolta meg az orosz haderőt, hogy több tucatnyi civil halálát okozta légitámadásai során. Erdogan a katari al-Dzsazíra hírtévének adott interjút, és ennek rövidített szövegét közölte szombaton az Anadolu török hírügynökség.

Ankara hangot adott felháborodásának amiatt, hogy – mint mondta – Oroszország ígéretet tett arra: csak az Iszlám Állam létesítményeit fogja támadni, ennek ellenére a mérsékelt lázadókat is bombázzák az orosz harci gépek. „Beszélni fogok Putyinnal, és meg fogom mondani neki, hogy nagyon szomorú vagyok ebben az ügyben. Miután két baráti országról van szó, kérni fogom, hogy vizsgálja felül az intézkedéseit, miután megvonta az orosz légicsapások mérlegét” – mondta. Erdogan attól tart, hogy hazája fogja megfizetni az orosz akciók árát, mert Törökország határos Szíriával, és eddig kétmillió szír menekültet fogadott be.

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »