TIFF 2023: Filmcsemegék a Magyar Nap(ok)on

TIFF 2023: Filmcsemegék a Magyar Nap(ok)on

Rendhagyó módon, a Magyar Nap filmkínálatát ezúttal két napra osztották el, szerda mellett csütörtökön is vetítenek öt helyszínen is. 

Fehér György 1990-ben készült alkotása, a Szürkület digitálisan felújított változatban kerül a nagyérdemű elé. 

A hegyek közt, egy falu határában, egy brutálisan meggyilkolt tanulólány ügyében indul nyomozás. A holttestet megtaláló vándorkereskedő nem tudja feldolgozni, hogy rá esik a gyanú öngyilkos lesz, de az egyik nyomozó úgy érzi: a valódi gyilkos még szabadlábon van. Egy útmenti benzinkút a várakozás színhelye, a csali pedig egy kislány… A film román címe Amurg, június 14-én, szerdán, a Diákművelődési Házban kerül levetítésre, 16 órától. 

Tösér Ádám a rendezője a Blokád (románul: Blocada) című alkotásnak, amelyben az első demokratikus magyar kormány vezetője, Antall József élete legnehezebb próbatételével szembesül: a drasztikus benzináremelés ellen tüntető taxisok lassacskán az egész országra kiterjedő blokádjával. Képes lesz-e megoldani a helyzetet? 

A filmet 14-én, szerdán, 20.30-tól, a Monostor negyedi Dacia-moziban lehet megtekinteni, 15-én, a Sapientia termében pedig 17.15-től. 

Szilágyi Fanni első nagyjátékfilmje a Veszélyes lehet a fagyi (románul: Gemenele), amelyet a Sapientia termében vetítenek le, szerdán 17.15, csütörtökön pedig 12.30-tól. 

Adél egypetéjű ikerpárja Éva. Míg előbbi kizárólag a munkájának él, utóbbi jó anyagi körülmények, egy sikeres vállalkozó férj oldalán neveli pár hónapos kisfiát. Ákos színrelépése eleinte mélyíti a távolságot az ikrek között, végül azonban neki köszönhető a fokozatos közeledés. 

A Műanyag égbolt (románul: Oameni-arbori) egy idei magyar-szlovák koprodukció, Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta munkája. Egy ambiciózus sci-fi animáció, mely egy olyan jövőben játszódik, ahol a Föld növény- és állatvilágának teljes pusztulása után a tudósok egy hihetetlenül tápláló, ám emberi húsból táplálkozó növényt kísérleteznek ki – írja a mozifilmről a port.hu. 

A filmet 14-én, 21 órától, a Diákművelődési Házban lehet figyelemmel követni. 

Hírdetés

A kolozsvári születésű Lakatos Róbert a rendezője a Ki kutyája vagyok című doku-szatírának (románul: Al cui câine sunt?), amely az eredeti magyar kutyafaj, a kuvasz hanyatlását taglalja. A Művész-moziban kétszer is levetítik a filmet, 14-én 14.15, 15-én pedig 22.15 órától. 

Császi Ádám Háromezer számozott darab (románul: 3000 de piese) című filmjében egy magyar színházi rendező öt nehéz sorsú fiatal roma valós életét mutatja be, szépítések nélkül. Később egy németországi színi fesztivál meghívottjaként a csapat kegyetlenül szembesül a népcsoportot célozó előítéletekkel, rasszista sztereotípiákkal.

A filmet a Sapientián vetítik le, szerdán, 12.30-tól. 

Bernáth Szilárd filmje a Larry, amelynek főszereplője Ádám. A szigorú apjával élő, juhokra felügyelő fiatalember beszédhibás, a dadogás azonban megszűnik amikor Ádám rap-el. Az apjáról szóló zeneszám egyszerre híressé teszi, de képes lesz-e népes közönség előtt előadni? 

A film szerdán a Monostor negyedi Dacia-moziban (18 óra), másnap pedig a Bánffy-palota udvarán (21.30) tekinthető meg. 

A magyar animációs rövidfilmek mesterének, M. Tóth Gézának hat alkotása kerül a nagyérdemű elé szerdán, 16 órától, a Művész-moziban. A Maestro (2005) az Amerikai Filmakadémia jelölése volt a 2007-es az Oscar-díjra, a visszapillantó műsorán szerepel még az Ikarosz (1996), az Ergo (2008), a Mama (2009), az Opera130 (2014) és a Gyufák (2019). 

A Hatalom (Moc) (románul: Puterea) című szlovák-magyar-cseh koprodukció rendezője Prikler Mátyás. A politikai thriller elemeit is tartalmazó dráma a hatalom árnyoldalait mutatja be egy olyan vadászbaleset kapcsán, amelyben egy fiatalember veszti életét. Jan Kačer cseh színész-rendező egy magas rangú politikus szerepében remekel, feladata a kényes ügy eltussolása, az igazság elhallgatása hatalmi berkekben. 

A film a Sapientián szerdán 21.45-től, csütörtökön pedig 19.30-tól a Mărăști-moziban tekinthető meg. .

Csoma Sándor első egész estés filmje a Magasságok és mélységek (románul: Vârfuri și abisuri), amely a tragikus véget ért magyar hegymászó, Erőss Zsolt feleségének a szemszögéből mutatja be a 2013-as eseményeket. Hilda aggódva követi férje küszködését a Himaláján és ő az, aki élő adásban jelenti ki: nincs már értelme további mentőexpedíciók szervezésének. 

A filmet 15-én, este fél 8-tól vetítik a Mărăști-moziban. 


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »