The Times: A brit titkosszolgálat valószínűleg tudja, honnan származik a novicsok idegméreg

The Times: A brit titkosszolgálat valószínűleg tudja, honnan származik a novicsok idegméreg

A brit titkosszolgálat meg van győződve arról, hogy sikerült lokalizálniuk azt a titkos orosz laboratóriumot, ahol a novicsok nevű paralizáló idegmérget gyártották. Ezt a vegyifegyvert vetették be a Szergej Szkripal orosz kettősügynök és lánya elleni támadásban a dél-angiliai Salisburyban.

A hírt a mai brit The Times napilap közli meg nem nevezett titkosszolgálati forrásaira hivatkozva.

 

Szergej Szkripal az orosz katonai kémelhárítás (GRU) tisztje volt korábban, de a briteknek kémkedett. Őt és lányát március 4-én, egy áruház bejárata előtti padon találták meg eszméletlenül. A későbbi vizsgálatok kiderítették, hogy ismeretlen elkövetők idegméreggel követtek el ellenük merényletet. A „novicsok” kódnévre hallgató vegyifegyverről Nagy-Britannia úgy véli, hogy a Szovjetunióban fejlesztették ki, és Oroszországot vádolja a merénylet megrendelésével.

A Porton Down kémiai labor brit kutatói megerősítették, hogy a novicsokról van szó. Az anyag eredetét azonban nem vizsgálták. Brit és orosz szakértők szerint azt nem is lehet megállapítani.

Hírdetés

A The Times azonban azt írja, hogy a nyomozók tudományos vizsgálatok és titkosszolgálati információiknak köszönhetően már közvetlenül a támadást követő napokban képesek voltak az anyag pontos meghatározására. Londoni információk szerint a britek már a március 4-i támadás előtt is tudtak a laboratóriumról, ahol novicsokot gyártottak.

A The Times szerint biztonsági szakértők ugyan nem száz százalékos biztonsággal, de nagy valószínűséggel képesek meghatározni az anyag előállításának pontos helyét. Feltételezik azt is, hogy a támadás az oroszok részéről teszt lehetett annak érdekében, hogy megtudják, alkalmas-e a novicsok ilyen, halálesetet okozó támadásra.

ČTK/Körkép.sk

Nyitókép: thetimes.co.uk

További ajánlott írások:


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »