THAAD légvédelmi rendszert is küld Amerika Izraelnek

Az Egyesült Államok ballisztikus rakéták ellen hatékony légvédelmi fegyverzetet küld Izraelnek – jelentette be az amerikai védelmi minisztérium.

A Pentagon szóvivőjének vasárnap keltezett közleménye szerint az Egyesült Államok THAAD mobil rakétalégvédelmi eszközt ajánlott fel Izrael számára, amelyhez a katonai kezelőszemélyzetet is biztosítja annak érdekében, hogy – az Irán által október 1-én végrehajtott újabb támadásra reagálva – szélesítse Izrael integrált légvédelmi rendszerét.

Az amerikai katonai erősítés az Egyesült Államok elmúlt hónapokban hozott intézkedéseinek sorozatába illeszkedik, amellyel segíti Izrael védelmét és "védi az amerikaiakat" az Iránból érkező és Irán által támogatott fegyveres csoportok által végrehajtott támadásoktól – olvasható a Pentagon közleményében.

Joe Biden amerikai elnök az elmúlt év októberében, a Hamász Izrael elleni támadását követően az "amerikai érdekek védelmében" döntött először arról, hogy THAAD rendszert küldjenek a Közel-Keletre .

Hírdetés

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter szintén vasárnap ismét telefonon egyeztetett Joáv Gallant izraeli védelmi miniszterrel, akit arról tájékoztatott, hogy a THAAD-rendszer már a következő napokban Izrael rendelkezésére állhat. A Pentagon beszámolója szerint a miniszter egyben azt hangoztatta, hogy az izraeli légvédelem erősítése érdekében tett újabb lépés jelzi az Egyesült Államok elkötelezettségét Izrael biztonsága iránt. Lloyd Autin részvétét nyilvánította annak a négy izraeli katonának a halála miatt is, aki a libanoni Hezbollah dróntámadásában vesztette életét vasárnap.

Az amerikai védelmi miniszter ugyanakkor azt is világossá tette az izraeli védelmi miniszter előtt, hogy az Egyesült Államok azt szeretné, ha az izraeli kormány a libanoni katonai műveletek helyett a diplomáciai rendezésre támaszkodna, és fontosnak mondta, hogy Izrael mindent elkövessen a Libanonban állomásozó ENSZ-csapatok, valamint a libanoni hadsereg tagjainak biztonsága érdekében.

Lloyd Austin és Joáv Gallant a Pentagon közleménye szerint nemcsak vasárnap, hanem szombaton és pénteken is telefonos megbeszélést folytatott.

Az Egyesült Államok által Izrael rendelkezésére bocsátott THAAD (Terminal High-Altitude Area Defense) mobil eszközt kifejezetten rövid és közepes hatótávolságú ballisztikus rakéták megsemmisítésére fejlesztette ki az amerikai hadsereg az 1991-es, első öbölháborúban szerzett tapasztalatok nyomán.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »