Testrészeink megtisztítása: ezekre figyeljünk

Testrészeink megtisztítása: ezekre figyeljünk

Egy kutatás szerint csak a köldökünkben legalább 2368 baktériumfaj él, mégis szinte senki nem fordít elegendő figyelmet a megtisztítására. A vattapálcikás fültisztítás nemcsak szükségtelen, de veszélyes is lehet. A lényeg: egyáltalán nem mindegy, hogy bizonyos testrészeinket hogyan tisztítjuk.

A köldök tisztítására sokan nem fordítanak elegendő figyelmet. A leghatékonyabb módszer, ha hetente egyszer egy denaturált szesszel benedvesített fültisztító pálcika segítségével, körkörös mozdulatokkal távolítjuk el belőle a szennyeződéseket és kórokozókat – írja a Brightside.

Hírdetés

Ha a fültisztításról van szó, fontos, hogy akár a körmünkkel, akár más eszközzel kikotorni belőle a fülzsírt nagyon rossz ötlet. Helyette inkább egy pici babaolajat vagy glicerint kenjünk bele, majd egy-két nap után egy pipetta vagy üres szemcseppes flakon segítségével gyengéden öblítsük át meleg vízzel, ez segít kimosni az olaj által felpuhított szennyeződéseket. Ezután töröljük szárazra a fület, és fültisztító pálcikát kizárólag a külső fülrészek tisztítására használjunk, és azt is csak nagyon óvatosan tegyük – írja a Házipatika.com.

Szakértők szerint a szájhigiéniához hozzá tartozik a nyelv tisztítása is, amelynek a leghatékonyabb módja a nyelvkaparó használata. A kaparót tegyük a nyelv hátsó részéhez, enyhén nyomjuk rá, majd húzzuk előre. Ezt napi szinten érdemes elvégezni. Ha szeretnénk elkerülni, hogy a könyökünkön a bőr megvastagodjon és besötétedjen, akkor hetente egyszer érdemes róla hámlasztással eltávolítani az elhalt hámsejteket valamilyen nagyobb szemcséjű bőrradírral – akár magunknak is keverhetünk ilyet például barna cukorból és olívaolajból.

Ha az arcunkat tisztítjuk, érdemes kerülni a habzó arclemosókat, mivel szárítják a bőrt. Helyette válasszunk tejes vagy olajos állagút, és mielőtt langyos vízzel lemosnánk, egy percre hagyjuk fent a bőrünkön. Akinek piercingje van, például a köldökében, annak érdemes a testékszereket, illetve a környéküket is rendszeresen külön megtisztítani. A legjobb előtte meleg, sóoldatos borogatást tenni az adott testrészre (például köldök). Ez segít a legjobban feloldani a különféle szennyeződéseket, és nem okoz irritációt, emellett a vérkeringést is stimulálja.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »