Szándékos zavarkeltés vagy egyéni karrierépítés?

Szándékos zavarkeltés vagy egyéni karrierépítés?

Nincs új a nap alatt! Amikor a pártegyesülés óta fontos választásokhoz érkezik a Magyar Szövetség, a pártvezetésben minden alkalommal felüti a fejét egyfajta zavarkeltés, mintha szándékosan igyekeznének egyesek elbizonytalanítani a magyar választókat, megkérdőjelezni a kínok között megszült magyar egységet, bizalmatlanságot gerjeszteni a pártvezetőkkel szemben, ezzel pedig megakadályozni a jobb eredmény elérését.

Az egyesült párt első megmérettetése az önkormányzati választás volt. Annak ellenére, hogy a az akkor még élő platformok polgármester- és képviselőállításának, illetve alispán-jelölésének jogosságát többen igyekeztek megkérdőjelezni a választások előtt, ezzel pedig zavart kelteni, a megyei és helyi önkormányzati választásokat a párt sikerként könyvelhette el. Elsősorban azért, mert helyben és a régiókban sikerült olyan hiteles személyeket találni, akik nem folytak be a felső platformcsatákba.

A belső pártviták egy éven belül aztán odáig fajultak, hogy nem sokkal a parlamenti választások előtt, 2023 májusában a Híd platform úgy döntött, hogy távozik a Szövetségből, mivel az MKP a párt jelöltlistájára vette Gyimesi Györgyöt.

Pedig az akkor érvényes alapszabály szerint a jelöltállítás a platformok belügye volt. Felszedték a hidasok a sátorfájukat, kiásták a rozoga pilléreiket, és elhagyták az egyesült pártot. A pártvezetés szerint viszont a józan mag maradt, csak a bajkeverők voltak hűtlenek. A hajó viszont a távozók miatt léket kapott, még a szakításban igencsak járatos Bugár Béla is újra aktivizálódott a távozók oldalán.

Az eredmény ismert, a szeptemberi parlamenti választásokon a párt nem tudott bejutni a parlamentbe. Forróék tehát akkor Sólymosékkal szemben kiálltak Gyimesi mellett, aki ezt most a pártelnök leváltásának követelésével „hálálja” meg.

Hírdetés

De közben volt egy köztársaságelnök-választás is, ahol a Szövetség saját jelöltjével, Forró Krisztiánnal mérette meg magát, és aránylag könnyűnek találtatott az első fordulóban. A kampányban lassan, de biztosan elmaradtak tőle a vezetőtársak a pártelnökségből, Forró szinte egyedül szántotta végig a Felvidéket. Hol volt például mellőle az a Gyimesi György, akivel a parlamenti választások kampányában még együtt, vállvetve küzdöttek? Az államfőválasztás második fordulója előtt Forró kiállását a későbbi győztes Pellegrini mellett az elnökségből többen egyeztetés nélküli partizánkodásnak tartották.

Tehát amíg a második forduló előtt a  Pellegrini melletti kiállásból hiányolta az elnökség döntését, addig a kudarcok miatt szükséges felelősségvállalást simán Forró nyakába varrná, mind a parlamentit, mind a köztársaságelnökit. Pedig köztudott, hogy a második forduló előtt a Pellegrini melletti magyar lándzsatörés az utóbbi évek egyik legjobb felvidéki politikai döntése volt. Ennek köszönhetően indultak meg a reménykeltő tárgyalások az új szlovák államfő és a Magyar Szövetség elnöke között.        

Most pedig hamarosan a nyakunkon vannak az Európai Parlamenti választások, kezdődik a kampány. A magyar párton belül pedig megint kezdetét vette a választók bőrére menő kiszorítósdi, a ki a hunyó játék? Forró menjen, de én nem akarok elnök lenni, mondja az egyik. De miért nem? Bírálni sokkal könnyebb, mint tenni?  „A kolléga nyitott kapukat dönget” – mondja erre a másik elnökségi tag. „Világos, hogy változtatnunk kell, jelenti ki a harmadik”. Nem beszélve arról, hogy ezt nem a médián és a szociális hálón kellene megüzenni, hanem az elnökségi üléseken megbeszélni!

Visszatetsző kakaskodás az EP választások előtt, egy nagyon szerencsétlen pillanatban! A felvidéki magyar választó pedig csak ámul-bámul. Tudja, hogy úgyis a nyakába lesz varrva az esetleges újabb kudarc, mivel nem ment el június 8-án szavazni. Ugyanaz a zavarkeltés sokadszor most is, mint azelőtt.

Kérdés, mi a cél, így akar talán távozni a pártból, készíti magának előre a helyet egy szlovák pártban, ezért csak ködösít, vagy valami mást készít elő, másnak, nem a magyaroknak? Az ilyen mondatok nincsenek véletlenül… pedig csak nyugalomra és egy erős, mozgósító kampányra lenne szükség,,,, Minden esély megvan a sikerre az EP-választáson, ha viszont nem lesz most sem mandátum, akkor ugyan ezek a zavarkeltők mennyi felelősséget vállalnak majd fel ebből?


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »