Terrortámadások Párizsban – legalább 60 halott

Terrortámadások Párizsban – legalább 60 halott

Legalább 60 ember életét vesztette a Párizs belvárosában több helyszínen végrehajtott géppisztolyos, robbantásos támadásokban – közölte a rendőrség pénteken késő este. Már a hadsereg egységeit is az utcákra vezényelték, teljes a káosz a francia fővárosban. Párizsban éppen az elmúlt napokban szigorították meg a biztonsági intézkedéseket, mert két hét múlva a francia fővárosban kezdődik az ENSZ klímaügyi konferenciája, amelyen a világ állam- és kormányfői vesznek részt.

Két vagy három fegyveres állítólag tüzet nyitott a párizsi Bataclan koncertteremnél lévő biztonsági emberekre, akik az ott történt túszejtés miatt vonultak ki a helyszínre. Az incidensek a Stade de France stadion közelében történtek, ahol a francia és a német válogatott játszott. A rendőrség azt kérte a párizsiaktól, hogy ne mozduljanak ki a lakásaikból. François Hollande francia elnök rendkívüli állapotot hirdetett, a határokat lezárják.

A brit közszolgálati adó szerint egyszerre több helyszínen történtek merényletek Párizsban. Számos forrás legalább 60 áldozatról számol be.

Az első hírek egy gépfegyveres lövöldözőről szóltak, de ahogy az események kibontakoznak, inkább úgy tűnik: egy összehangolt, több támadó által kivitelezett akciósorozattal állnak szemben a hatóságok.

Az AP szerint a lövöldözésnek egy párizsi étterem volt az egyik helyszíne. Ott két halott és hét sebesült van.

Először a belvárosi X. kerületben, a Le Petit Cambodge nevű étterem környékén dördültek lövések, majd az onnan nem messze található Bataclan nevű koncertterem előtt, később pedig a rue Charonne környékén is.

Hírdetés

A Twitteren robbantásról is szólnak a hírek. Ez a Stade de France stadionnál történt. A helyszínen lévő Francois Hollande-ot kimenekítették a stadionból. Az elnök a belügyminisztériumban van válságtanácskozáson. A robbantás helyszínén 18 halottat láttak a szemtanúk. A Stade de France-nál egy feldarabolt holttestet találtak.

A legfrissebb hírek szerint legalább 100 túszt ejtettek a Párizs belvárosában lévő Bataclan koncertteremben. Itt a francia média szerint egy szemtanú az Allah Akbar (Allah nagy) kiáltást hallotta az egyik merénylő szájából. Más szemtanúk azt mesélték, a berontó fegyveresek automata fegyverekből tüzet nyitottak a sűrű tömegre, mindenütt vér folyt. Az Europe 1 szerint csak a Bataclanban legalább 15-en haltak meg, viszont 30 embernek sikerült kimenekülnie. Ez a videó a koncertteremnél készült, a felvételen jól hallhatóak a lövések:

Egy állítása szerint súlyosan megsebesült férfi megrázó twitben közölte, hogy az első emeleten bujkál és nagyon várja a kommandósokat, mert a támadók egymás után végzik ki az embereket a koncertteremben, ahonnan legutóbb robbanásokat is lehetett hallani.

Az Europe 1 francia rádió újabb helyszínről, a belvárosi Les Halles bevásárlóközpont közeléből is lövöldözést jelentett a Párizsban péntek este elkövetett merényletek sorában.

A rendőrség azt kérte a párizsiaktól, hogy ne mozduljanak ki a lakásaikból. François Hollande francia elnök rendkívüli állapotot hirdetett, a határokat lezárják.

Folyamatos ügyeletet rendelt el a párizsi magyar nagykövetségen a terrortámadások miatt a külgazdasági és külügyminiszter péntek éjjel. Ha magyar állampolgárnak segítségre van szüksége, azonnal hívja a követség 00-33-683-254-362-es telefonszámát – mondta az M1-nek Szijjártó Péter.

(origo)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »