Terroristákkal szövetkezik Amerika?

Terroristákkal szövetkezik Amerika?

A négy éve dúló jemeni polgárháború felett unott közönnyel siklik át a világ figyelme, pedig a Közel-Kelet déli csücskében megállás nélkül ropognak a fegyverek: már ha a Szaúd-Arábia vezette – és az Egyesült Államok támogatását is élvező – nemzetközi koalíció épp nem köt titkos alkukat az al-Kaida helyi szárnyával, hogy az iszlamisták, némi fizetségért cserébe, harc nélkül hagyjanak el bizonyos városokat. Jemenben ugyanis az Irán támogatását élvező húszi lázadók a legfőbb ellenségek, ez pedig még a nemzetközi koalíciót is egy platformra „kényszerítheti” a terroristákkal.

Az elmúlt két évben az arab államok Szaúd-Arábia által vezetett nemzetközi koalíciója rendszeresen számolt be sorsdöntő győzelmekről a jemeni polgárháborúban, a tudósítások pedig többnyire azt bizonygatták, hogy újabb és újabb településekről sikerült kifüstölni az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat arab-félszigeti szárnyának (AQAP) csapatait.

Az amerikai AP hírügynökség tegnapi riportjából azonban kiderült, hogy ezek az állítólagos győzelmek egyetlen puskalövés nélkül zajlottak, ugyanis a koa­líció titkos megállapodásokat kötött az iszlamistákkal: egyeseknek fizettek azért, hogy elhagyjanak bizonyos városokat, másoknak egyszerűen hagyták, hogy fegyvereikkel és zsákmányukkal elvonuljanak a korábban általuk elfoglalt területekről.

Ez azonban könnyen visszaüthet, mivel az AQAP köztudottan a legerősebb és legveszélyesebb szárnya az al-Kaidának. A történet azonban még súlyosabb fordulatot vesz: a hírügynökségnek nyilatkozó magas rangú források szerint ugyanis az Egyesült Államok tud ezekről a titkos alkukról, Washington továbbá tartózkodik attól, hogy drónról csapást mérjen a nyílt színen visszavonuló terroristákra.

A tudósításból emellett az is kiderült, hogy az arab koa­líció által támogatott jemeni milíciák elcsábítják soraikba az al-Kai­da egyes fegyvereseit – mert jó harcosoknak tartják őket –, illetve felvesznek olyanokat, akik korábban az AQAP tagjai voltak. A milíciaparancsnokok ennek igazolására azt mondják: akár az ördöggel is szövetkeznek a húszik ellen.

Hírdetés

A közel-keleti térség déli csücskében dúló többfrontos polgárháborúban ugyanis a húszi lázadók a legfőbb legyőzendő ellenség, és úgy tűnik, a cél szentesíti az eszközt. Ahogy Szíriában, Jemenben is rendkívül bonyolult érdekviszonyok táplálják a konfliktus tüzét, és csak tovább ront a helyzeten, hogy az Arab-félszigeten található országban egymással párhuzamosan két háború dúl – a civilek kárára.

Egyrészről ugyanis az Egyesült Államok és arab szövetségesei az AQAP felszámolásáért küzdenek, legalábbis a hivatalos retorika szerint. Ami azonban ennél is fontosabb, hogy Jemen két regionális hatalom, Szaúd-Arábia és Irán összecsapásának színtere. A síita húszi lázadók ugyanis a perzsa állam támogatását élvezve harcolnak a konfliktus 2014-es kirobbanásakor lemondásra kényszerülő exelnök, Ali Abdullah Száleh fegyveresei oldalán, míg a másik térfélen a Rijádban oltalomra lelő, nemzetközileg elismert elnökhöz, Abed Rabbó Manszúr Hádihoz hű kormánycsapatok és a nemzetközi koalíció áll.

Az AP-nek egyébként arra nincs bizonyítéka, hogy az AQAP-hoz eljutott volna amerikai pénz vagy fegyver, de Michael Horton, a Jamestown Founda­tion amerikai elemzőház egyik kutatója azt mondja: aggasztó, hogy az Egyesült Államok közvetve segíti az al-Kaidát. Hozzátette: Washington számára fontosabb, hogy akadályozza Irán terjeszkedését.

Magyar Idők – Tóth Loretta


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »