Ternyák Csaba érsek megnyitotta a tanévet az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen

Ternyák Csaba érsek megnyitotta a tanévet az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen

Negyedik tanévét kezdi az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem az Egri Főegyházmegye fenntartásában. Szeptember 6-án, pénteken Ternyák Csaba egri érsek, az egyetem nagykancellárja mutatott be szentmisét az egri bazilikában.

Homíliájában a Szentlélekről elmélkedve úgy fogalmazott: Isten szent lelkét hívjuk segítségül, mert szeretnénk a külső kihívásoknak és belső igényeknek megfelelni. A Szentlélek mint harmadik isteni személy jelen van életünkben, s ezért fontos már a kisgyermekeknek is megtanulniuk a keresztvetést. A Szentlélek ad lendületet nekünk, arra sarkall, hogy ne elégedjünk meg önmagunkkal, hitünkkel. Gyakorolnunk kell hitünket, s ebben is segít bennünket, mert megkaptuk a Szentlelket keresztelésünkkor, majd megerősödtünk bérmálásunkkor. Ezt azonban állandóan tudatosítanunk kell, meg kell élnünk, különben elhalványul. Hallgatok-e a bennem lakó és működő Szentlélekre? – tette fel a kérdést az érsek.

A Szentlélek vezet rá, hogy létezik jó és létezik rossz, bár a mai világ tagadja ezt. A jó és a rossz határa szívünk mélyén van, nekünk kell bátorság ahhoz, hogy újra és újra döntsünk a Szentlélek sugallatára a jó mellett. A katolikus egyetemre érkező hallgatókban bizonyára vannak kérdések jövőjükkel kapcsolatban. Jézus tanítványai is hasonló érzésekkel lehettek az utolsó vacsora termében, amikor megtapasztalták Jézus hiányát. Bezárkóztak félelmükben: rájuk is az a sors vár, ami Jézusra? És akkor eljött a megígért Vigasztaló! Ezután bátran kiálltak a nép elé, s ma is a Szentlélek adja a bátorságot, hogy megvalljuk Jézus Krisztust, a keresztrefeszítettet és feltámadottat. Átalakítja Jézus a szívünket, és segít, hogy életünket jobbá tegyük.

A Szentlélek sarkall arra, hogy betérjünk a templomba, ahol Isten lakik. Az egri bazilika csodálatos épületének homlokzata hirdeti: „Venite, adoremus Dominum – Jöjjetek, áldjuk az Urat”, mégis igazi szépségét az adja, amikor vannak benne imádkozó emberek, egyetemisták. Megváltozik életünk, ha újra beengedjük oda Istent, nem elég ugyanis hinni Istenben, keresni is kell!

Ferenc pápa is említi a „langyos” keresztényeket, akikből hiányzik a bátorság, a lélek. Egy katolikus egyetem tanáraiban és diákjaiban legyen spiritusz, s a Veni Sancte szentmise is erre szolgál, hogy erre irányítsa a figyelmet – hívta fel a figyelmet a főpásztor. Ma is ugyanaz a Szentlélek gyűjt egybe bennünket, aki pünkösdkor leszállt az apostolokra, ma is ez a Lélek építi az egyházat.

Ferenc pápa mostani apostoli útján számos országot felkeres és sokakkal találkozik, iszlám vezetőkkel, keleti vallások vezetőivel, s a fő téma a békés együttműködés és a párbeszéd. Az egri egyetem is megnyitja kapuit külföldi hallgatók előtt, befogadjuk más kultúrák hallgatóit, hogy megértsük,

Hírdetés

mert mindenkinek van helye Krisztus egyházában.

Saját életünkben is harmóniára, békességre van szükségünk, s ezt a Szentlélek adja. Ennek ellentéte a háború, az egymás elleni harc, mely nem az ő műve. A Szentlélek adja a harmóniát, és békességet teremt, ezt tapasztalták meg az apostolok is az első pünkösdkor, amikor ott volt velük Szűz Mária, akit mi is kérünk, tanítson meg bennünket a Szentlélek befogadására – zárta tanítását a főpásztor.

A szentmise után Pajtókné Tari Ilona rektor mondott köszöntőt, majd fogadalmat tettek az új egyetemi polgárok, s átvették jelképesen Eger város kulcsát.

Szerző: Bérczessy András

Forrás: Egri Főegyházmegye

Fotó: Federics Róbert/Szent István Televízió

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »