Ternyák Csaba érsek megáldotta a megújult Szent Márton-templomot Bogácson

Ternyák Csaba érsek megáldotta a megújult Szent Márton-templomot Bogácson

A bogácsi Tours-i Szent Márton tiszteletére szentelt templom búcsúünnepére látogatott el Ternyák Csaba egri érsek november 12-én, hogy megáldja a nemrég felújított plébániatemplomot.

Prédikációjában a főpásztor elődeink, szentjeink példájáról beszélt a jelenlévő híveknek. Az 1600 évvel ezelőtt pogány családban élő Szent Márton arra irányítja a figyelmünket, hogyan lehet ilyen környezetben is meghallani Isten szavát és tettekre váltani az evangéliumot. Számos történet közül a legismertebb az ő életében, hogy megosztotta köpenyét egy koldussal.

Ez a történet azt mutatja számunkra, hogy felelősek vagyunk egymásért, nem zárkózhatunk be saját jóllétünkbe, hanem figyelnünk kell mások szükségleteire. Árpád-házi Szent Erzsébet rózsacsodája arra tanít bennünket, hogy a rendelkezésre álló javainkat a közösség javára fordítsuk, ha kell, akkor lelki segítségnyújtással, ha pedig arra van szükség, akkor adományokkal. Batthyány-Strattmann László a szegények orvosaként vált ismertté, hiszen szemorvosként ingyen gyógyította a betegeket. Az ő példájuk és Jézus önfeláldozó irgalmas szeretete legyen erőforrás számunkra és buzdítson bennünket, hogy lépjünk ki önzésünk börtönéből, vegyük észre és szolgáljuk a másik embert.

Lipcsák János plébános a szentmise végén arról beszélt, hogy kegyelmi helynek érzi a templomot, hiszen a templom előtt elterül a falu, az élők földje, ugyanakkor körülöleli a temető, az ősöknek a földje. Átmenet az itteni világ és a túlvilág, az örökkévalóság között. A templom arra szolgál, hogy olyan pályamódosításon menjünk keresztül, mint Szent Márton, aki letette a lába mellé a sisakot és a kardot, és magára öltötte a béke szimbólumait. Tudatosítani kellene magunkban, hogy nekünk nem a rohamsisakra, meg nem a kivont kardra van szükségünk, hanem Szent Márton szívének, lelkének békéjére. Ezt a békét a most felújított templom csendjében megtalálhatják a hívek.

Hírdetés

A másfél évig tartó munkálatok során megoldották a templom esővíz-elvezetését, nyílászárót cseréltek, teljes belső vakolatfelújítás és festés történt, valamint a villamoshálózat cseréje, új lámpákat helyeztek el, valamint kiépítették a hangosítást és a vetítőrendszert. Mindez közös összefogás eredményeként, állami, önkormányzati forrásból, az Egri Főegyházmegye támogatásából, az egyházközség saját forrásából és a hívek adományából valósult meg.

Forrás: Egri Főegyházmegye

Szöveg: Pap Ildikó

Fotó: Jankó Gergely

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »