Termőföldjei kiárusítását kéri Ukrajnától az IMF és a Világbank

Termőföldjei kiárusítását kéri Ukrajnától az IMF és a Világbank

Ukrajna dollármil­liár­dokat veszít azzal, hogy nem hajlandó áruba bocsátani értékes földjeit – vélekedik a Világbank regionális igazgatója. Satu Kahkonen, az említett pénzintézet ukrajnai, moldovai és fehéroroszországi regionális főképviselője szerint Kijev ezzel saját földtulajdonosainak árt.

Ukrajnában ma 1000-1500 dollárba kerül egyhektárnyi földterület, ám a Világbank képviselője szerint ez az ár akár a háromszorosára is nőhetne, ha a parlament végre feloldaná a földeladási moratóriumot.

A Nemzetközi Valutaalappal (IMF) megkötött paktum alapján erre még 2017 folyamán sort kellett volna keríteni, de helyette a kijevi törvényhozás tavaly decemberben egy évvel ismét elhalasztotta a tiltást. Jövőre Ukrajnában államfői és törvényhozási választások következnek, így aligha lesz kellő politikai akarat arra, hogy januártól megnyissák a földpiacot.

Hírdetés

Kahkonen szerint a földértékesítés korlátozása gátat szab az egész ukrán gazdaság fejlődésének, holott épp az agrárszektor indíthatná be az erőteljes növekedést, miután az EU-ba irányuló ukrán export java részét a mezőgazdaság biztosítja. A világbanki vezető azt is hangsúlyozta, hogy a földpiac liberalizálása vélhetőleg bizonyos külföldi pénzcsapokat is megnyithatna Kijev számára (elsősorban az IMF hitelprogramjának folytatására és a Világbank fejlesztési célú kölcsöneire gondolhatott).

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a mintegy 6,9 millió ukrán földtulajdonos – majdnem minden hatodik állampolgár rendelkezik valamennyi földdel – egész Európában a legkisebb bérleti díjat kapja földjeiért, noha az ukrán termőtalaj az egyik legjobb minőségű az egész földrészen.

A teljes cikket a Világgazdaság pénteki számában olvashatja


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »