Természeti csapások vagy katasztrófák esetén az emberek figyelmeztető SMS-t fognak kapni

Természeti csapások vagy katasztrófák esetén az emberek figyelmeztető SMS-t fognak kapni

Természeti csapások vagy katasztrófák esetén az érintett terület lakosai figyelmeztető SMS-t kaphatnak. A Reverse 112 rendszer azonban nem önállóan fog működni, hanem a szirénákat és a médián keresztüli tájékoztatást is kiegészíti. A belügyminisztérium feltételezése szerint a rendszert júniusban fogják elindítani. Az időpont a mobilszolgáltatókkal kötött szerződések aláírásától függ.

  „Ha fennáll a lakosságot érintő súlyos veszély gyanúja, vagy a belügyminisztérium a súlyos veszélyhelyzetet úgy értékeli, hogy az azonosított térség lakosságát a mobilszolgáltatókon keresztül figyelmeztetni kell, akkor a szolgáltatók SMS-en vagy a Cell Broadcastingon keresztül figyelmeztetik ügyfeleiket“

– mondta a tárca sajtóosztály a TASR-nek.

A veszélyhelyzet valószínű vagy várható következményeire vonatkozó figyelmeztetés az érintett területen tartózkodó személyek fogják megkapni.

Hírdetés

Az SMS-riasztórendszer kiegészíti majd a lakosság riasztásának főbb módjait, azaz a szirénahálózatot, a helyi hangosbemondón, valamint a televízión és rádión keresztül történő figyelmeztetést.

„Például szükség esetén bekapcsolnak a szirénák, a polgármestereken, valamint helyi hangosbemondókon keresztüli tájékoztatás, a médián keresztüli tájékoztatás és az egyéb kiegészítő figyelmeztetési módok, beleértve a Reverse 112-őt“

– jegyezte meg a minisztérium.

A szolgáltatást természeti katasztrófák, például árvíz, jégeső vagy hurrikán, valamint nagy tüzek, robbanások vagy katasztrófák, például súlyos balesetek esetén kívánják igénybe venni.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »