Termelésük növelésére szólította fel az olajipari cégeket az amerikai energiaügyi miniszter

Kőolaj-kitermelésük növelésére szólította fel az ágazat cégeit az amerikai energiaügyi miniszter az ukrajnai háború és az orosz export ellen elrendelt amerikai embargó miatt feszült piaci helyzet enyhítése érdekében.

"Több szállításra van szükségünk" – jelentette ki Jennifer Granholm a texasi Houstonban tartott nemzetközi energiaipari konferencián mondott beszédében. "Nehéz időket élünk" – tette hozzá az ágazat vezetői előtt. "Ez annyit jelent, hogy a stratégiai készletekből kell merítenünk világszerte".

Joe Biden amerikai elnök kedden jelentette be az orosz kőolaj- és földgázexportra elrendelt amerikai embargót. Az árak szárnyalása ellenére az olajipari cégek egyelőre nem növelték jelentősen a kitermelést, abbéli aggodalmukban, hogy az ellenkezőjére fordulhat a piac, ha a kínálat túl bőséges.

Hírdetés

Jennifer Granholm biztosította a piaci szereplőket arról, hogy a fosszilis energiákat érintő rövid távú igény nem vonja kétségbe a Biden-kormányzatnak az energiaipari átmenettel kapcsolatos ígéreteit. "Komolyan vesszük az amerikai gazdaság karbon-semlegesítését. Mindkettőt egyszerre megtehetjük. Ma arra van szükség, hogy a kereslet kielégítése végett növekedjék a kőolaj- és földgáztermelés.

A múlt héten nőtt az üzemanyag-fogyasztás az Egyesült Államokban az előző hetihez képest, és a magas árak egyelőre nem látszanak befolyásolni a benzinkutak forgalmát. Az üzemanyagárak szerdán ismét rekordmagasra szöktek az Egyesült Államokban: egy gallon (3,78 liter) benzin 4,25 dollárba került, azaz 22 százalékkal volt magasabb, mint egy héttel korábban.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »