Térképre tettük: mit mutat a COVID-szemafor, és mit a COVID-automata?

Térképre tettük: mit mutat a COVID-szemafor, és mit  a COVID-automata?

Egy korábbi cikkünkben jeleztük, hogy munkába járáshoz nem minden járásban, hanem csak a fekete (legsúlyosabb) besorolású járásokban lesz szükség negatív tesztre. Ez az elképzelés egyelőre még csak a sajtóban jelent meg, megerősítést nem nyert. Ettől függetlenül érdemes kicsit körbejárni a témát, hogy világos legyen, mi a különbség fekete és fekete járás között.

A COVID-automata két szinten követi a járványhelyzet alakulását. Az egyik az országos szint, hiszen az egészségügyi rendszer hálózata nem a járásokhoz idomul, a felsőoktatás miatti ingázás sem áll meg a járáshatároknál, és a nagy munkáltatók alkalmazottai sem csak az adott járáson belülről érkeznek. Az egészségügyi rendszer terheltsége országos probléma, ahogy a járvány terjedése is bőven túlnyúlik a járáshatárokon.

Az automata által figyelt három kulcsmutató a hétnapos incidencia-szint, a kórházban ápoltak száma és a reprodukciós ráta. Jelenleg olyan súlyos a helyzet, hogy az ország egész területe fekete. Enyhítések az automata életbelépése után csak akkor jöhetnének, ha a három mutatóból legalább kettő átlépné a hétfokozatú skála határait (a feketéből bordóba kerüléshez egy mutató csökkenése nem elég). Ha ez megtörténne, akkor egy határ után a szabályokat néhány területen már nem az országos automata, hanem a regionális COVID-szemafor határozná meg.

Hírdetés

Ez már most is másképp sorolja be a járásokat, mint az automata. A legjobb helyzetben a Nagykürtösi járás van (február 4-hez), bár a hetes skálán ez a régió is négyest kapott. A legrosszabb, hetes (fekete) fokozatban jelenleg kilenc járás található (lásd alább a térképen). Az eddigi információk szerint ebben a kilencben kell majd negatív teszt a munkába járáshoz.

Az alábbi térképen mutatjuk a szemafor jelenlegi állását (emlékeztetőül, az országos járványhelyzet továbbra is minden járást feketébe sorol).

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »