Terjed a rühesség Szlovákiában

Terjed a rühesség Szlovákiában

Terjed a rühesség Szlovákiában Kulcsár Péter2023. 03. 02., cs – 10:06

Február végéig több százan kapták el a fertőző bőrbetegséget.

A rühatka a bőr alá fúródik, petéket rak, majd heteken keresztül viszketéseket okoz. Alena Koščálová infektológus szerint a rühesség egy olyan betegség, amely viszonylag gyakori hazánkban, mégsem tudnak róla.

A Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) szóvivője, Daša Račková elmondta, február 28-ig összesen 274 esetet regisztráltak, tavaly egész évben pedig 1300 pácienst diagnosztizáltak a szóban forgó kórral.

Hírdetés

Előfordul, hogy lokálisan kisebb járványok is kialakulnak, méghozzá olyan közösségekben, ahol többen élnek együtt, és közös törölközőt vagy ágyneműt használnak.

A rühatkák élettartama legfeljebb öt hét, ez idő alatt 40-50 petét tudnak lerakni, amelyekből egyenként több száz új egyed is előbújhat. Az atka a vékonyabb bőrt kedveli, ezért a kiütések főként a hajlatokban szoktak megjelenni.

Régebben főként kenőcsöket használtak a betegség kezelésére, manapság viszont az ivermectin nevű készítményt alkalmazzák. A szárazság és a közvetlen napfény szintén elpusztíthatja az atkákat, akárcsak a fagypont alatti hőmérséklet.

(tvnoviny)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »