Térdre kényszerítenék az AfD nehézfiúját

Térdre kényszerítenék az AfD nehézfiúját

„Beszédei Adolf Hitleréire emlékeztetnek.” Mindezt nem egy politikai ellenfele állította Björn Höckéről, az Alternatíva Németországnak (AfD) párt türingiai elnökéről, hanem saját pártja, amely Höckét egy idei januári beszéde miatt kizárná. Az AfD szélsőjobbra tolódását jelezheti azonban, hogy Höcke még mindig a pártban lehet, miközben a kizárást kezdeményező egykori pártelnök, Frauke Petry éppen az ilyen megnyilvánulások miatt hagyta ott övéit.

Höcke a vitatott januári beszédében azt állította, hogy a berlini holokauszt-emlékmű „a szégyen emlékműve”. Miközben a mai német társadalomban a többé-kevésbé sikeres és az európai nemzetek között valóban egyedülálló múltfeldolgozás nemzeti büszkeségnek számít, addig Höcke kivenné a kollektív emlékezetből a holokausztot. A politikus az idei parlamenti választáson nem indult, de az AfD-n belül egyre erősebb szélsőjobboldali tábor, amely Szárny név alatt működik informálisan, gyakorlatilag őt tekinti vezérének. Jó kapcsolatokat ápol nemzetiszocialista körökkel is, így például Götz Kubitschek szélsőjobboldali értelmiségivel. A türingiai antifasiszta szcéna információi szerint Höcke, aki az újraegyesülés után költözött csak Kelet-Németországba, éveken át Landolf Ladig álnév alatt közölt antiszemita cikkeket a neonáci Nemzeti Demokrata Párt (NPD) folyóirataiban.

Hírdetés

http://mno.hu/

A politikus Bornhagenben, a türingai erdő egyik kis falujában él egy többemeletes faházban. Ha egy hete kinézett kora reggel az ablakon, megdöbbenhetett a látványtól: a szomszédos üres telek teli lett szürke betonoszlopokkal. Olyanokkal, amelyekből a berlini holokauszt-emlékmű is áll. Az akció mögött a baloldali Politikai Szépség Központja áll. „Ha Höcke térdre ereszkedik az emlékmű előtt, mint egykoron Willy Brandt Varsóban, nem hozzuk nyilvánosságra a róla szerzett információinkat” – fenyegette meg a „művészcsoport”. Mivel a telket Höcke tudta nélkül év eleje óta bérlik, „egész napos megfigyelés alatt” tarthatták. Állításuk szerint a férfi magánéletéről és neonáci kapcsolatairól tudtak így információt szerezni. A csoport eleve interneten toboroz embereket a „Civil Alkotmányvédelem” programhoz, ugyanis szerintük a türingiai állami Alkotmányvédelmi Hivatal, amely a szélsőségek megfigyelésére lenne hivatott, nem végzi megfelelően a munkáját.

A Politikai Szépség Központja az emlékmű mellett még egy „ajándékkal” kedveskedik: Höcke faluját kiplakátolták hamis NPD-poszterekkel, amelyeken a politikus feje alatt az NPD-s fórumokon használt álneve áll. Höcke az egész akciót terrorizmusnak nevezte. Egy AfD-akitivista feljelentést is tett, az ügyészség kényszerítés gyanúja miatt nyomozást rendelt el, a telek tulajdonosa pedig az év végéig felmondta a bérleti szerződést – bár a szükséges felmondási időt nem tartotta be.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.12.02.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »